Syv vilde heste skal forbedre naturen i Bjergskov

02-05-2017 07:25

Den sønderjyske natur bliver en smule vildere, når naturorganisationen Verdens Skove sætter en flok vilde heste ud lørdag den 6. maj

Copyright Ridehesten.com
En af de konik heste der bliver sat ud på Bjergskov, Foto: Creative Commons

Syv konik heste fra Tyskland, en hingst, fire hoppe og to føl fra dette forår skal være med til at pleje naturen i Bjergskov nær Aabenraa. Bjergskov,  der aldrig har været under plov, forvaltes i samarbejde af Verdens Skove, Naturstyrelsen og Forsvaret, og udsættelsen af hestene er et nyt og vigtigt tiltag i områdets naturforvaltning.

Heste skaber variation i naturen

Hestene er der ikke kun for hyggens skyld: De skal nemlig være med til at pleje naturen i området og forbedre levevilkårene for en række planter, insekter og dyr. Stine Tuxen, biolog og bestyrelsesmedlem i Verdens Skove, forklarer:

- Konik heste er rigtig gode til at spise af for eksempel brombærkrat. Brombærkrat er ikke i sig selv en dårlig ting, for mange andre arter lever i og af dem. Men i Bjergskov har de bredt sig så meget, at de begynder at fortrænge andre arter. Derfor kan hestene være med til at holde brombærrene i skak og skabe plads til, at andre plantearter også kan trives.

Desuden er hestene gode til at skabe variation i landskabet, fortæller Stine Tuxen:

- Heste går gerne rundt i en række efter hinanden og skaber på den måde nogle stier, hvor græsset er trampet ned. Det er blandt andet godt for en række insekter, der har brug for jordbund uden for meget græs.

Selv hestepærerne har en vigtig funktion i naturen, både som gødning og for forskellige billearter, fortæller Stine Tuxen.

Skal gå frit udenfor året rundt

Græssende dyr bliver i stigende grad brugt til naturpleje rundt omkring i landet. Men noget af det særlige ved projektet i Bjergskov er, at hestene ikke skal hentes ind om vinteren, men skal gå frit udenfor året rundt.

-Problemet med at hente græssende dyr ind i stalden hver vinter er, at det netop er om vinteren, at de spiser planter som brombær. Brombær er stedsegrønne, så om vinteren er det oplagt føde for dyrene, men om sommeren er der mange andre ting, der også frister, forklarer Stine Tuxen.

De fleste af vores arter her i Danmark er jo ikke tilpasset det system, vi mennesker har lavet, med at der bliver græsset intensivt i den ene halvdel af året, og slet ikke i den anden. De trives derfor bedre, når der går dyr og påvirker området året rundt, uddyber hun.

Netop fordi tanken er, at lade dyrene gå frit udenfor året rundt, er valget faldet på konik hestene. Konik heste er nemlig særligt godt egnede til at gå ude om vinteren, fordi arten er meget hårdfør, lyder det fra Stine Tuxen:

-Det er en af de ældste overlevende oprindelige hestearter, vi har tilbage i Europa. De er derfor godt rustet til et lidt vildere liv i det fri, fortæller hun. Skulle der blive meget koldt og blæsende, er der dog bygget et læskur til hestene i området, forsikrer hun. Der bliver desuden ført løbende tilsyn med dyrene og deres trivsel.

-Tanken er, at disse heste skal leve så vildt som muligt - indenfor de rammer, der er. De skal ikke være tamme kæledyr. Men de er meget fredelige, så man kan sagtens gå tur derinde og opleve dem. Og så tager vi selvfølgelig lovgivningen om dyrevelfærd meget alvorligt. Men vores forventning er naturligvis, at disse heste vil trives rigtig godt med et liv i den frie natur, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto af de konik heste der bliver sat ud på Bjergskov, Foto: Creative Commons

Philip ønskede sig natur i fødselsdagsgave – samlede 25.000 ind til hestene

Pengene til projektet er i øvrigt resultatet af primært én ung mands ønske om mere vild dansk natur. Naturformidler Philip Hahn-Petersen ønskede sig tilbage i 2014 mere vild natur i 30 års fødselsdagsgave i form af donationer til store græsædere på Bjergskov overdrev.

Derfor samlede han over 25.000 kroner ind til Verdens Skove. De penge får nu bogstavligt talt ben at gå på når hestene, der primært er finansieret af disse penge, bliver sat ud.

-Jeg glæder mig rigtig meget over at være at være med til at sikre en vildere og rigere natur. Takket være en masse af mine dejlige venner, vil der nu også blive sat vildheste ud på Bjergskov. Bedre fødselsdagsgave kan man ikke ønske sig, siger Philip Hahn-Petersen, der naturligvis har tænkt sig at tage med og ser hestene blive sluppet fri i Bjergskov.

Vær med og overvær, når de vilde heste slippes løs. Det sker lørdag den 6. maj kl. 16-18 i Bjergskov.

/Pressemeddelelse

Læs også

Vilde hestes betydning for biodiversiteten

17-09-2021 06:28, af Merete Haahr

Vilde heste kan have afgørende betydning for biodiversiteten, og de kan hjælpe dyr og planter med at finde vand i tørre områder.

Vilde heste undtages fra Dyrevelfærdsloven: Kan ministeren sikre dyrevelfærden?

04-06-2021 09:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den nye lov om 15 nye naturnationalparker er stemt igennem i Folketinget. Det betyder også, at det nu er muligt at undtage eksempelvis vilde heste fra Dyrevelfærdsloven. Det møder massiv kritik fra flere dyreværnsorganisationer 

Hør debatten om de vilde heste på Mols

12-05-2021 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

TV2 ØSTJYLLAND vil prøve at finde hoved og hestehale i en række af de brudlinjer, som går ned igennem debatten om de vilde heste i Mols Bjerge. Derfor afholder de en live-debat i dag kl. 15 på Facebook med flere politikere og direktøren for Molslaboratoriet 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Næsten alt udstyr stjålet hos Dressurstald Willum Thomsen

17-09-2021 13:01, af Annika Knudsen Lorentsen

I morges var det en realitet, at alle sadler og en stor mængde andet kvalitetsudstyr var blevet stjålet fra sadelrummene hos Rune Willum og Joachim Chr. Thomsen ved Hårlev på Sjælland. Det er ikke nemt at drive en stald uden udstyr og derfor håber de, at det er muligt at finde frem til noget af udstyret ved at dele historien her på ridehesten.com

Isabell Werth går på pension

14-09-2021 20:04, af Christine Krogh Frausing

Isabell Werth har nu offentliggjort hvornår hun har tænkt sig endegyldigt at hoppe ud af sadlen, til German Press Agency. Der er et par mål inden hendes pension, men tidspunktet er dog sat fast

Søgaards tophest Slæbækgård's Santino solgt til USA

17-09-2021 09:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Efter 12 år som ejer af Slæbækgård's Santino, har Michael Søgaard solgt den velgående Dansk Varmblodshest, som han blandt andet har deltaget ved UVM på og blevet topplaceret ved DM med flere gange

To gange årets bedste dressurføl debuterer i MA

18-09-2021 06:32, af Thomas Bach Jensen

Ved Dansk Varmblods Eliteskue i 2012 hed årets dressurbetonede hoppeføl JJ Filippa, mens årets dressurbetonede hingsteføl var Tailormade Attraction. I dag skal de to debutere sammen i MA ved Kirstinelund Sportsrideklubs C-stævne

Flotte priser på Følauktion Nord-Syd (video)

18-09-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Som altid er der en rigtig dejlig stemning ved Dansk Varmblods reigonale auktion, Følauktion Nord-Syd, der i aften er afholdt på Vestbirk Ridecenter. Nordentoft Equestrian har købt to føl til 100.000 og 105.000 kr.

Politiet efterforsker sager om skamfering af heste

17-09-2021 12:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Hele fem episoder har politiet kendskab til, hvor heste er blevet mishandlet på deres folde nord for Randers i området ved den lille by Mejlby. Politiet efterforsker nu sagen, hvor altså flere hesteejere har opdaget, at deres heste er blevet skåret med skarpe genstande

Werths Weihegold bliver snart pensioneret fra sporten

17-09-2021 11:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Ejeren af Isabell Werths mesterskabshest Weihegold har bekræftet, at hoppen, som har et utal af sejre bag sig, bliver pensioneret enten i slutningen af dette år eller efter World Cup-finalen 2022

Samme gerningsmand bag mishandlingssagerne i Holbæk

17-09-2021 15:47, af Annika Knudsen Lorentsen

For nogle uger siden kom det frem, at politiet havde anholdt og sigtet en mand i sagen om mishandling af hesten Flo fra Holbæk Rideklub. Nu sigter politiet den samme mand i sagen om fjordhesten Carli, der blev mishandlet så groft, at den måtte aflives tilbage i 2020, også på Holbæk Rideklub. Det skriver Politiet i en pressemeddelelse

Ugens mest sete salgshest: Ung hoppe klar til at blive formet

13-09-2021 13:07, af Trine Askjær-Jørgensen

Vil du gerne have en usleben diamant, du selv kan forme til din fremtidige stjerne? Så er Maybeline Lux, der er ugens mest sete salgshest på Ridehesten.com, måske noget for dig

Hvad kræver det at blive official?

16-09-2021 11:14, af Christine Krogh Frausing

Det er et generelt problem, at klubberne har svært ved at finde officials til springstævner, og mange opfordrer derfor til at klubberne skal finde kandidater til opgaven. Men hvad kræver det egentligt at blive official under Dansk Ride Forbund?