Suveræn Sjællandspræmiehingst

08-06-2018 21:34

Camilla Tiefensee Schrøder

Avl

Efter at være blevet slået med et enkelt point i den prestigefyldte konkurrence sidste år, lykkedes det i år for Dartmoorhingsten Edals Vagant at løbe med titlen som årets Sjællandspræmiehingst på Roskilde Dyrskue

Copyright Ridehesten.com
Sjællandspræmiehingsten Edals Vagant fremvist af Sabine Munksgaard. Foto: Ridehesten.com/Camilla Schrøder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dommerne løftede 10-taller i vejret for at hædre årets Sjællandspræmiehingst, da den blev trukket af banen, og dens 20-årige ejer Sabine Munksgaard var ét stort smil. "Tillykke" blev der råbt fra alle sider, mens de bevægede sig tilbage mod dyrskuepladsens staldområde, og hingsten vrinskede til svar, som var den helt stolt af sig selv. Det er en stor ting at vinde Sjællandspræmien, og det er ekstra tilfredsstillende for Sabine, fordi hun var så tæt på at vinde den ved sidste års dyrskue med samme hingst. I 2017 blev dartmoorhingsten Edals Vagant nummer to, og det var kun et enkelt point, der adskilte den fra vinderen. Men i år lykkedes det at vinde.

Copyright Ridehesten.com
Sjællandspræmiehingsten Edals Vagant fremvist af Sabine Munksgaard. Foto: Ridehesten.com/Camilla Schrøder

Velbegrundet selvtillid
Der var mange 9- og 10-taller fra dommerne, hvilket samlet løb op på 197 point, og Martin Bloch fra dommerpanelet slår fast, at den vandt suverænt blandt de mange ellers gode hingste i opløbet.
- Det er en fantastisk veludviklet og storrammet dartmoor-hingst af prima type. Den har en velbegrundet selvtillid, siger Martin Bloch fra dommerpanelet. Han fortæller også, at Edals Vagant med hingsten Flying Pokemon som far kommer fra en hingstefamilie, der er vant til at vinde på store skuer.

Andenpladsen, med 193 point, gik til Welsh Cob-ponyen Thers Rock'N Roll e. Thers Red Rocketer, som Martin Bloch beskriver som "en rigtig god welsh type".

- Især typen var god, og så er det eget opdræt, og det er ekstra flot. Den kommer fra Bjarne Thers og blev flot fremvist af sønnen Morten Thers, siger dommeren.

Tredjepladsen gik til Shirehingsten Trem Y Wyddfa Major Oliver e. Trem Y Wyddfa Courage, som startede med at tage føringen med flotte 192 point.

Nyheden fortsætter efter annoncen

- En særdeles god type med gode bevægelser og imponerende sat i stand. Det er typisk for racen, at den skal pyntes efter alle kunstens og traditionens regler, og det fuldender det perfekte billede af hesten, selvom pynten naturligvis ikke tæller med i bedømmelsen, siger Martin Bloch.

Et hjertebarn

Vinderhesten står hos Team Munksgaard i Hørve. Den er 5 år gammel, og Sabine har haft den siden den var et halvt år. Hun er gået i gang med tilridning, og ellers bruges den til avl. Sabine springer til daglig på holstenere, men selvom hun er 20 år og springer på store heste på landsstævneniveau, bliver hun ikke træt af dartmoorponyer, som hun har flere af:

- Jeg er så glad for ponyerne, de er mine hjertebørn, siger Sabine Munksgaard.

Roskilde Dyrskue fortsætter lørdag og søndag med mange flere hesteaktivieter. Se programmet HER.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen