Cecilia Lindahl
For at kunne løse den slags problemer skal hesten føle sig tryg ved dig, og den skal også vide, at det er dig, der bestemmer. Du skal være dens leder. I bliver også nødt til at kunne forstå hinanden, for at I kan lære at arbejde sammen. Men du skal få hjælp af en voksen, for heste er ikke legetøj.
Vild at trække med
En hest, der farer af sted, når du trækker med den, er enten uopdragen eller bage. Få en god hestekender til at se på din hest, når du trækker med den. Læs nedenfor hvordan du ser forskel på, om hesten er bange eller uopdragen.
Når hesten er bange
Hvis hesten har udspilede øjne, hovedet højt løftet, anspændte muskler og pruster, er den bange. Så må du virke rolig og selvsikker. Klap eller stryg hesten på halsen samtidig med, at du snakker til den i en rolig tone. Så opmuntrer du den til at gå stille og roligt unde nat være bange for noget.
Hvis den stadig prøver at løbe væk, så ryk meget let i træktovet et par gange og giv den et par blide klap på bringen. Få den også til at sænke hovedet, så den bedre kan se, hvad der sker omkring den. Lige så snart den går langsommere, skal du give den en godbid, så den forbinder det at gå langsommere med noget rart.
Når hesten er fræk
Hvis hesten i stedet ser ligeglad ud, med ørerne fremad og glade øjne, er den bare fræk. Der kan det være en god idé at lægge hovedtøj på den, hvis ikke det hjælper kun med en grime på hesten. Samtidig med, at du holder godt fast i tøjlerne ( men ryk den ikke i munden, for det gør ondt på den), siger du med dyb stemme ” Woo, Woo” og læner dig ind mod hestens skulder. Du kan også give den et let klap på bringen. Så skulle den gerne forstå, at den skal sagtne farten. Hesten forstår ikke ordet, men kan forbinde et bestemt toneleje med en bestemt situation. Sådan skal du blive ved, indtil hesten går i det rigtige tempo. Uanset om den er bange eller fræk, kan det være nødvendigt at træne med den en del gange, så hav tålmodighed.
Meget langsom at trække med
Hvis din hest går for langsomt, når du trækker med den, kan det enten være fordi, den ikke har lært at blive trukket som føl eller er doven. Du skal stå ved hestens skulder og sige ” Kom så!” i en frisk tone samtidig med, at du trækker bestemt i træktovet. Gør et flere gange og giv hesten tid til at forstå, hvad du vil have den til at gøre. De fleste heste bliver så forskrækkede, at de skynder sig at gå fremad, så vær forberedt på det. Hvis hesten vil undvige dig, kan du trække den langs med en mur eller et solidt hegn.
Bange for at stå bundet
En del heste kan ikke lide at stå bundet, fordi de tænker ligesom vilde heste, at de har fjender ( vilde rovdyr, der spiser heste, men sjældent bor de samme steder som tamme heste), som de kun kan overleve ved at flygte. Og det kan man jo ikke når man står bundet.
Hesten prøver at komme fri og slår sig så langt tilbage (går baglæns) at grimen begynder at stramme omme i nakken, tænker den kun på at slippe væk fra den smerte. Så bliver den ved med at gå baglæns, indtil grimen sprænger. Det skal du selvfølgelig prøve at undgå, så derfor må du aldrig lade hesten stå alene. Hesten viser de samme tegn på, at den er bange, som i afsnittet ” Når hesten er bange” ovenfor.
Sådan lærer hesten at stå bundet
Når du binder hesten, skal du altid lave en knude, der kan løsnes med et enkelt tag. Træktovet kan du enten binde omkring en bom eller en krog i væggen. Det er bedst, at træktovet har en panikhage. Den kan du bare klikke på og – vupti – er hesten fri. Det er smart, hvis hesten går fuldstændig i panik.
Men du skal jo helst undgå, at hesten bliver sluppet fri, før du vil have det.
Så når den slår sig tilbage, klapper du den med det samme på bagparten med den ene hånd og lægger den anden på ryggen. Samtidig siger du ” fremad” eller ” Woo, woo (eller noget andet som hesten kender) med en rolig stemme. Det får den til at gå fremad og letter trykket fra grimen i nakken.