Dårlig hornkvalitet?

31-07-2017 12:27

Nogle heste taber bare altid deres sko på folden -  er i bare uheldige eller har din hest dårlig hornkvalitet? Heste med dårlig hornkvalitet har til tider svært ved at beholde deres sko på under hele beslagperioden, men hvorfor er det sådan og hvad kan du selv gøre?

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hornkvaliteten kan være meget forskellig fra hest til hest. Den kan være meget dårlig, uden at man af den grund kan kalde det sygeligt. Men undertiden møder man heste med så dårlig hornkvalitet, at det giver problemer. Hesten kan f.eks. ikke gå uden sko, eller hvis den har sko på, har den svært ved at beholde dem på en hel beslagperiode, som er gennemsnitlig seks uger.

Hvad kan jeg selv gøre?
Hvis man har en hest med dårlig hornkvalitet er det nødvendigt at tage hensyn til problemet i det daglige. Hesten skal måske have en renere boks end sædvanligt, eller man kunne overveje at opstalde den på tørvestrøelse eller spåner. Måske skal hesten heller ikke være på fold lige så længe, som man kunne ønske, for på den måde at mindske belastningen af hovene.

Hvornår er hornet af god kvalitet?
En hov med godt horn har næsten altid en god facon, det vil sige den er ca. dobbelt så bred forneden som foroven, og set fra siden er den omtrent dobbelt så lang i tåen som i dragten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hovvæggen på den sunde hov vil være glat uden kløfter og spalter. Det vil normalt heller ikke være vandrette rande, dog kan der forekomme rande efter foderforandringer. Disse rande vil i så fald være parallelle med kronranden, og betyder i den forbindelse ikke noget. Hovvæggen vil forløbe i rette linjer. Hoven vil også have en naturlig glans. Dette naturligvis forudsat, at hesten er passet efter forskrifterne, hvilket vil sige, beskåret eller beslået med passende mellemrum, og hoven har en normalt konsistens. Hverken for fugtig eller for tør. Hvis hesten er velpasset, og får de vitaminer og mineraler den skal have, og er blank i pelsen, vil hovene have den hornkvalitet som én gang er genetisk bestemt for den pågældende hest. Så er opgaven kun at sørge for at konsistensen er passende.

Dårligt hornkvalitet?
Man skelner mellem to typer dårligt horn; mørkt og skørt horn. Derigennem vil der naturligvis være nogle overgangsformer.

Heste med store flade hove har, især hvis de er lyse, ofte mørkt horn. Hornet er grovere og har lettere ved at smuldre. Heste med mørkt horn har som regel også sværere ved at holde skoene på, fordi sømmene tit går løse på grund af hoven trykkes sammen mellem skoen og vejningerne så sømmene blive for lange, før beslagperioden er forbi. Hovene har også en tendens til oftere at få hornkløfter og -spalter. 
?Skørt horn finder man mest hos de lidt mere ædle heste, der som regel har små hove. Hove med skørt horn er ofte mørke i farven. Selv om hornet er meget hårdt, er det dog ikke særlig modstandsdygtig overfor slid, og har en tilbøjelighed til at brække af i store flager. Det ses især, når hesten har mistet sko, idet hornet ofte vil være brækket af helt op til sømmenes vejninger. Der er også tit en tendens til, at hornet flækker ud for sømmene. Hove med skørt horn er typisk mere tyndvæggede end normale hove, hvorved sømmene lettere får hornet til at flække. 

Men hvad kan du selv gøre? Læs meget mere om det i Beslagsmedens bog til hesteejeren; Hovpleje.
Du kan købe bogen lige HER

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen