Staldene er desinficeret og klar til hestene

23-05-2018 11:31

Et udbrud af en særlig aggressiv Herpes 1 virus på Fyn gav anledning til stor bekymring landet over i april og maj, og især da udbruddet resulterede i flere døde heste og flere med lammelser. Derfor har Equitour Aalborg taget konsekvensen og desinficeret alle stalde

Copyright Ridehesten.com

SEGES, Den Danske Dyrlægeforening – Faggruppe Heste samt Dansk Ride Forbund har fulgt situationen tæt i forhold til herpesvirus. Siden den 2. maj har de tre organisationer kommet med samlede anbefalinger til hestesektoren, og det er glædeligt, at den seneste opdatering fra den 17. maj ophæver anbefalingerne om at undgå samlet opstaldning.

Desinfektion mod smittespredning
Equitour Aalborg har taget flere forholdsregler forud for stævnet. Rytterne skal aflevere en tro og love-erklæring, der bekræfter, at deres hest ikke har haft feber de seneste 10 dage. En anden forholdsregel er desinfektion af stalde og transportbokse forud for hestenes ankomst.

Jimmy Christensen fra Nord-Vest Box har desinficeret alle bokse med ”Equisafe Surroundings” fra Bodotex A/S i Vejle. Dette er et patenteret og gennemtestet desinfektionsmiddel, som er særdeles effektivt mod bakterier og vira. Det har naturligvis været vigtigt for arrangørerne at finde et middel, som ikke er på listen over præstationsfremmende midler, og produktet står på EU’s lister over godkendte desinfektionsmidler.

Midlet kan påføres med klud, moppe eller højtryksrenser. Midlet kan også fordeles over hele stalden ved brug af en forstøver/koldtågemaskine.

Info

Om herpesvirus
Herpesvirus er en sygdom, som har eksisteret i mange år, både det der kaldes type 1 og type 4. De fleste heste har herpesvirus i kroppen, i særlige tilfælde kan virus genaktiveres og få hesten til at udskille smitte eller blive syg. Derfor kan herpesvirus ikke udryddes, og man vil altid se enkelte heste blive spontant syge indimellem.
Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter ca. 2 uger kan der tilstøde lammelser.
Herpesvirus 1 smitter primært som dråbeinfektion fra luftvejene ved såvel direkte kontakt fra hest til hest samt indirekte kontakt via tøj, skotøj, trailer, foder og udstyr til heste osv. Der kan også forekomme smitte fra andre legemsvæsker.
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen