Springning bør udstråle harmoni

31-07-2019 14:30

Vi skal have mere fokus på lethed og harmoni mellem rytter og hest ind i springsporten specielt i de lette klasser, opfordrer berider Johnny Hansen, som her kommer med forslag til, hvordan rytterne bør have fokus på deres springsæde

Copyright Ridehesten.com
Læs artiklen om let- og aflastningssæde i magasinet Ridehesten.

Det er ikke kun hestenes springformåen og deres kondition, der i første omgang skal testet i en springkonkurrence. Ved at placere forhindringerne, så forskellige problemstillinger skal løses, stilles der krav om en god springteknik, reaktions-og koncentrationsevne, samt at hestene er ridelige og lydige.

Det lette sæde
– Når man anvender det lette sæde på springbanen, skal man træde ned i bøjlerne og fjedre let i fodled, knæ og hofteled. Man skal holde sædet over midten af sadlen, så tyngdepunktet bliver korrekt. Hesten skal arbejde indenfor rammen af rytterens hånd og schenkel. I tidridningen mod forhindringen retter rytteren sig op og går fra det lette sæde til det lodrette sæde, ved at flytte sædet let ned i sadlen, og får tyngdepunktet flyttet ned i bøjlerne. Hesten vil samle sig og begynde at galopere mere op-ad-bakke, galopspringene bliver mere samlende, og hestens hoved løftes. Så de lidt længere galopspring, man har redet med mellem forhindringerne, bliver mere samlende og højere, og når det sker, kan hesten fortsat holde sin naturlige balance. Derfor har hesten nu mulighed for, sammen med rytteren, at bedømme afstanden til forhindringen, og rytteren kan let regulere tidridningen. Så kommer man altid på en ridbar afstand. Modsat, hvis man holder i hesten og tvinger dens hoved ned eller endog ind mod bringen, har den ingen chance for at se forhindringen.

Over forhindringen skal rytterens overkrop følge hesten i en rolig, glidende bevægelse.

– Rytteren skal bevare en let kontakt på biddet over forhindringen, og man må ikke kaste sig frem, understreger Johnny. – Rytteren skal blive med sædet over sadlen, læne sig frem og støtte hånden  på siden af hestens hals. Det er så vigtigt, at man forstyrrer hestens balance mindst muligt, så den kan afvikle springet optimalt og bruge sin overlinje til at komme fejlfrit over.

Nysgerrig? Så læs mere i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten, hvor berider Johnny Hansen giver gode råd dit let -og aflastningssæde. Du kan købe abonnement på Ridehesten.com HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner