Sociale medier og mobiltelefonen

11-05-2023 06:54

Lars Mars

Giv dig selv og din hjerne de bedste betingelser for optimal udvikling, restitution, koncentration og præstation

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Stjæler energi fra hjernen
De fleste har en fornemmelse af at de slapper af med mobilen, de sociale medier, og underholdende-platforme – men fakta er, at det tager energi i stedet for at skabe ro i hjernen  – fordi at vi konstant forholder os til det som vi ser og læser. 

Underholdningen fra mobilen
Er bevidst eller ubevidst noget rigtig mange søger til, for at slippe for, eller for at ”flygte” fra vores tanker – der er rigtig mange både unge og voksne der har svært ved at lukke øjnene og slappe af – stilheden ”larmer” simpelthen i deres hoved.

Der skabes en stress-tilstand når vores hjerne konstant skal forholde os til det ene og det andet – samt vores tanker om: ”om vi er gode nok” – ”hvad andre mener om os” – samt ”frygten for at lave fejl”.

Konstant påvirkning af hjernen – påvirker også kroppen
Hvis hjernen føler sig lidt presset, vil den automatisk kalde på hurtig energi – kroppen vil dermed udsende adrenalin, som kan hjælpe vores hjerne – over noget tid bliver det en nødvendighed, og så vil kroppen have svært ved at kunne slappe af - derfor får hjernen behov for at blive underholdt endnu mere.

Det er altså et vane-mønster som hverken er sund for hjernen eller kroppen – og da slet ikke når vi skal holde fokus, eller koncentrere os i længere tid under ridningen. 

Behovet for underholdning fra mobilen er blevet så stort for de fleste, at det bevidst eller ubevidst er blevet en nødvendighed/afhængighed.

Inden, under og efter ridning
Min store passion er at hjælpe sportsudøvere, og ”mennesket inde i sportsudøveren” til at få det bedste ud af deres sport, både mht. udvikling – præstation – og glæden i sporten – samt en god trivsel. Derfor vil jeg mest forholde mig til hvordan brugen af mobilen, bevidst eller ubevidst kan påvirke vores hjerne og krop når vi skal ride til træning eller stævne.

Kender du det, at du lige vil tjekke om der er ”noget nyt”, inden du sætter dig i sadlen – eller at du lige hurtigt smutter over på de sociale medier, når du alligevel tjekker strattider, resultater, ser video fra ridningen, o.l. – din hjerne elsker det - og det er jo ”kun lige et hurtigt lille kig” – men det ”lille kig”, påvirker din hjerne meget mere end du regner med.

Når vi slukker mobilen, og skal koncentrere os om ridningen
Vil hjernen automatisk, bevidst eller ubevidst, bruge energi og kapacitet på at tænke videre på det som vi lige har set eller læst – eller med tanker på, om der er interesse for det som vi lige har lagt op – det stjæler nogle procenter af den energi, som vi skal bruge til at skabe optimal fokus og koncentration på det som vi skal i gang med.

Ridningen er jo en koncentrationssport – derfor vil det bedste være at have optimal kapacitet til rådighed, til at kunne skabe fokus og koncentration – samt til at kunne tage de bedste beslutninger.

Vores hjernen har brug for ro til at kunne tage de bedste beslutninger
Der er bestemt ikke noget galt med at bruge mobilen – jeg vil bare synliggøre hvilke betydninger forskellige påvirkninger kan have på vores hjerne - samt at give et overblik over hvor vi let kan optimere, og hjælpe hjernen til at få det bedste udbytte:

  • Til endnu mere udvikling, præstation og glæde.
  • Eller til håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme vores udvikling, præstation, samt glæde.

Vores ”moderne hjerne” er super klog til at finde ”overspringshandlinger” til at bruge mobilen, bl.a.:

  • Hvis vi keder os.
  • Hvis noget er lidt svært at komme i gang med.
  • Hvis noget kan blive svært.
  • Hvis der er tanker eller situationer som er lidt svære at håndtere.
  • Hvis vi er lidt nervøse inden vi skal præstere.

Vores ”krybdyr hjerne” (underbevidstheden) kæmper derimod ubevidst for at synliggøre det som fylder eller påvirker os – der forgår altså en inder kamp – og derfor bliver trangen til endnu mere underholdning større og større – fordi at vi ikke lige giver os tid til at få lavet en god planlægning, eller at finde løsninger på det som påvirker os.

Flygter – i stedet for at finde løsninger
Hvis tingene ikke lige går som vi håber, så vil vi ofte, bevidst eller ubevidst søge opslag fra andre der har det på samme måde – eller hvis vi vil være lidt ”onde” ved os selv, søger vi opslag fra ”alle dem” som bare har det ”perfekt”. Det giver bare ikke noget brugbart at arbejde videre med, eller at finde løsninger ud fra.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Prøv at være opmærksom på dit forbrug
Jeg er helt med på at de fleste føler at det er en stor social-nødvendighed ”at være på”, og at se/følge det samme som alle andre gør – men det er jo heller ikke fordi at man ikke skal ”være på”.

Jeg vil bare opfordre dig til at være opmærksom på hvornår det kan være mest hensigtsmæssigt at holde pause fra mobilen.

Impuls-kontrol - Hjælp din hjerne til at styre dine vaner
Det kan være mega svært at ændre på vaner som man stille og roligt har skabt over lang tid - samt at det også kan være svært at skulle ændre på noget som ”alle” andre konstant er på.

  • Følelser: Når du føler trang til at bruge mobilen – så vurdere lige, om det er nødvendigt – eller om det måske var bedre med et lille hvil uden påvirkninger, til at skabe ro i hovedet.

Det er en god investering at tage hvil/breaks uden mobilen
Hvis vi bliver ved med at putte noget ind i hjernen – begynder den automatisk at arbejde langsommere – det bliver svære at finde løsninger, eller at løse forskellige ”opgaver” – det skaber lettere irritationer og frustrationer hvis noget er lidt svært, eller ikke lige går som vi håber – det bliver svære at holde fokus og koncentrationen, og det bliver svære at mærke detaljerne under ridningen.

Hjælp din hjerne med at skabe de bedste betingelser, når du skal dyrke sport

Træning:

  • ½ time inden træning: Stop med at bruge mobilen – brug i stedet tiden til at slappe af - samt til at forberede hjernen på, hvad du vil have ud af træningen - samt hvad du vil gøre for at nå det.
  • ½ time efter træning: Vent med at bruge mobilen – brug i stedet fokus på at mærke og evaluere på hvordan træningen gik.

Stævner:

  • Aftenen inden: Skriv et opslag på dine sociale medier, hvor du informere om at du ikke lige ”er på” (i morgen) fordi at du er til stævne.
  • Efter ridning ved stævne: Skriv et opslag om hvordan det gik – også selv om, hvis det ikke lige gik som håbet – så skriv det på en lidt afslappet måde, f.eks.: ”Det var sgu ikke lige vores dag i dag – vi skal hjem og træne lidt på nogle forskellige ting”.

Rigtig mange har ikke lyst til at skrive noget hvis ”det ikke er gået som håbet” – fordi at man føler at det er ”synd for mig” – men det er faktisk rigtig godt for hjernen, at få det delt med andre – det tager lidt af presset, og hjælper hjernen til at det er ”ok” at det engang i mellem ”ikke lige går som håbet”. På den måde har hjernen mere overskud til at finde løsninger på det som ”gik knap så godt”, i stedt for at ”flygte” fra det. 

Forældre

  • Forældre og rytter: Når I køre til træning/stævner, så er det en rigtig god ide at bruge tiden til at snakke sammen, om alt muligt, og om planer for træningen/stævnet - i stedet for at lade barnet/rytteren fordybe sig i mobilen.
  • Forældre: Hjælp rytteren, og ”mennesket inde i rytteren” til at skabe fokus på hvilken betydning brugen af mobilen kan have inden sport.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT GODE MOBIL-VANER TIL SPORT

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com HER
På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen