Smitsomme sygdomme i stalden

22-08-2013 06:55

Selv i de bedste og mest sikre stalde kan man risikere, at der udbryder en smitsom sygdom blandt hestene og det er derfor en god idé at vide, hvordan man håndterer dén situation bedst muligt

Copyright Ridehesten.com

At der af og til udbryder smitsomme sygdomme blandt hestene i en stald er stort set uundgåeligt og det er måden, man vælger at håndtere den situation, der afgør omfanget og skaden ved smittet.

Ført skal symptomet vurderes. Nogle symptomer kan pege på en alvorlig situation og bør tages alvorligt fra starten. Herunder regnes hoste, diarre, feber og neurologiske symptomer skal alle tages alvorligt, da de kan indikere en alvorlig smitsom sygdom.

Nogle hudlidelser, som hårtab i runde pletter, kan fx være tegn på ringorm (smitsomt), men sådanne lidelser er som regel ikke så alvorlige, om end de er smitsomme.

Er der mistanke om en smitsom lidelse, bør man ikke gå i panik, men isolere den/de hest(e), som viser symptomer og straks tilkalde dyrlægen. Men der ventes på dyrlægen, kan man måle hestens temperatur, puls, vejrtrækning og se på dens tandkød. Det er en god idé at vide, hvordan disse ting skal være hos en rask hest forinden.

Pas på, at sygdommen ikke kan spredes, hvis den er smitsom, bl.a. ved at bruge handsker, når den syge hest håndteres og benyt gerne gummistøvler, en heldragt eller lignende, som opbevares ved indgangen til sygestanden. Sørg også gerne for, at de syge heste kun tilses af en enkelt person. Udstyr, der benyttes til syge heste, bør heller ikke anvende til raske heste.

Også heste, der deler fold med en syg hest skal isoleres fra de øvrige, også selv om de ikke viser symptomer. De skal dog stadig også holdes adskilt fra syge heste.

Når dyrlægen først har stillet en diagnose, så er det vigtigt at arbejde tæt sammen med dyrlægen om, hvordan man fortsat begrænser evt. smitte og stadig plejer og behandler de syge heste.

Når sygdommen er behandlet og alle heste raske, så er det vigtigt at rengøre stald og udstyr grundigt.

Kilde: The Horse

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen