Thomas Bach Jensen
Ligesom til hingstekåringen i Herning 2012, hvor Monty Roberts trak fulde huse og havde salen udsolgt til sidste plads, var det store ridehus på Flyinge Kongsgård i Sydsverige fyldt godt op, da den verdensberømte amerikanske hestehvisker holdt demonstration af sine ikke-voldelige metoder lørdag aften.
Ros til Skandinavien
Monty Roberts sidste optræden på Flyinge Kongsgård var i 2005. Blandt de steder han har besøgt siden da, fremhæver han selv især det sydamerikanske land Brasilien, som han betegner som ”ufattelig brutale” i deres behandling af hestene. Heldigvis sker der også forandringer der nu, og er tillige flere argentinere er ved at få øjnene op for, at man kan behandle hestene godt og samtidig opnå hurtigere og bedre resultater med dem.
”Men det er derfor, at jeg ikke har været her i så mange år, for I har ikke haft lige så stor brug for mig,” forklarede Monty Roberts de 1.800 tilskuere på Flyinge Kongsgård.
Ifølge den meget omrejsende hestehvisker fører Skandinavien verden inden for horsemanship. Særligt fremhæver han den professionelle væddeløbsverden, hvor både Sverige og Danmark har indført skærpede regler for brug af pisken, mens Norge har været forgangsland med et forbud mod at bruge pisken til at få hesten til at løbe stærkere i løb.
Ringe udvikling i verdens behandling af heste
Det undrer Monty Roberts at traditioner i behandlingen af dyrene er brændt så hårdt fast i mennesker, at udviklingen de sidste 6.000 år, siden mennesket tog hesten til sig som brugsdyr, næsten er umærkelig mange steder. Han sammenligner udviklingen med den, der er sket andre steder:
”I år 1900 kunne man knap flyve tværs gennem denne hal i en lille flyvemaskine. I år 1967 fløj man til månen. For 40 år siden var en telefon en stor klods, i dag har vi små, smarte mobiltelefoner. Tænk, om vi havde holdt ligeså hårdt fast i traditionerne på disse områder, så var vi jo ikke kommet videre,” understreger Monty Roberts og opfordrer dermed alle til at tage de traditionelle metoder til behandling og opdragelse af heste op til revision.
Danske tilskuere på rækkerne
Flere danskere havde taget turen over Øresund for at se Monty Roberts. Deriblandt to 18-årige piger fra Birkerød, Linnea Betak Lind og Emilie Richter. I to fyldte biler var de taget over broen til Sverige med familie og venner.
”Jeg synes, at det allerbedste var den hest, der havde bukket alle af i to år, men som slet ikke bukkede med hverken sadel eller rytter i ringen. Det viser meget tydeligt, at det grundlæggende arbejde skal være i orden, når man arbejder med hestene. Det var flot, at den endte med at være så rolig på trods af publikum. Når jeg kommer hjem, vil jeg prøve at være mere konsekvent i mit arbejde. Jeg kan jo se, at det giver hesten ro,” sagde Emilie Richter efter showet, som hun kaldte en stor oplevelse.
Den 78-årige hestehvisker er stadig i fuld vigør. Efter showet på Flyinge Kongsgår går turen til England, hvor han er for øjeblikket træner Dronning Elisabeht II af Englands heste. Still going strong.
Af Cecilie Schmidt Grodin for Ridehesten.com.