Skal hesten klippes?

09-01-2019 08:01

Hvorfor klippe hesten? For mange ryttere er det uhensigtsmæssigt at have en hest med lang pels, men hvilke fordele og ulemper er der ved at klippe hesten?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste sætter pels meget forskelligt, og undersøgelser har vist, at heste iført dækkener, eller som står i opvarmede stalde, ikke udvikler en fuldstændig vinterpels, hvorfor nogle netop forsøger at bremse pelssætningen ved at lægge dækken på hesten i de kolde sensommernætter, for så at tage dækkenet af når det bliver varmt hen ad formiddagen. Andre vælger at vente, til hesten skal have overgangsdækken på.

Men hvorfor egentlig klippe hesten? For mange ryttere er det uhensigtsmæssigt at have en hest med lang pels. Under den daglige træning vil hesten svede og blive påvirket af dette under træningspassene, da de ikke har mulighed for at temperaturregulere på samme måde. Heste er i stand til at regulere sin indre temperatur ved hjælp af arterier, der løber gennem musklerne. Ved at udvide arterierne, så mere blod kan passere fra de varme steder ud i kroppens overflade, kan blodet vende tilbage til hestens indre organer og hurtigt køle hestens kernetemperatur ned igen. En uklippet hest har oftest sværere ved at komme ned i puls efter træning, da den ikke har samme mulighed for at temperaturregulere og komme af med den producerede varme, den har opbygget under træningen på grund af den tykke pels på kroppens overflade.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Du vil opleve, at hesten ikke puster efter endt ridning på samme måde, når den er klippet. Det skyldes, at hestens mulighed for at regulere sin varme efter svedudbrud forbedres betydeligt, jo mere hesten er klippet. Det er derfor mere hensigtsmæssigt at klippe hesten i forhold til træningspassene, og det ses oftest, at hesten får mere energi og derfor kan præstere bedre, når den er nyklippet.

Ulemper ved klipning
En enkelt af de ulemper, der er ved at klippe hesten, er, at den bliver mere sårbar over for temperatursvingninger, idet man fjerner dens naturlige termoregulerende stofskifte, hvor den ellers ville kunne vende sine hår i forskellige retninger for at hjælpe til en forsvarlig nedkøling. Det er derfor vigtigt at sørge for, at man har de rette dækkener, der passer på temperaturen, når hesten er klippet, så hesten ikke bliver sårbar over for kulde og vind og pådrager sig eventuelle luftvejsinfektioner eller influenza, lyder et godt råd fra Groom Tina Dufour.

Det er meget individuelt, hvilken klipning der foretrækkes. I bogen Grooming finder du inspiration til de mange forskellige typer af klipning. Køb bogen HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner