Sikkerhed på stævnepladsen

02-01-2018 08:12

Det kan være en barsk oplevelse, hvis man selv eller andre kommer alvorligt til skade til et stævne - har du styr på sikkerheden?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Måske har du aldrig oplevet, at du selv eller andre er kommet til skade på stævnepladsen – så er det kun godt for dig. Det kan nemlig være en rigtig barsk oplevelse, hvis man selv eller andre kommer alvorligt til skade til et stævne. Både for den, det går ud over, men også for dem lige omkring eller måske dem, som kender personen.

På med sikkerhedsudstyret
Det kommer nok ikke som en overraskelse, at det er godt at have sikkerhedsvest og hjelm på. En sikkerhedsvest har mange gange reddet en ryg, og det er ligegyldigt, om det er på opvarmningsbanen eller inde på selve stævnebanen. Og hvis du rider dressur, kan du altså også falde af, og det er ikke sjovt at lande lige i barrieren eller hegnet.

Det kan være en god idé at vide, hvordan man skal reagere, hvis der sker ulykker på stævnepladsen

Først og fremmest er det smart at tænkte over, hvordan du selv gerne vil have, at andre reagerer, hvis du er kommet til skade. Ofte er det ikke rart, hvis der står en masse lige omkring én – og næsten over én. Desuden er det slet ikke rart, hvis der går ponyer eller heste rundt lige omkring – de bør fjernes.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Nogle gange er hjælp ikke rigtig hjælp
Hvis en rytter falder af, vil man selvfølgelig gerne hjælpe – og det skal man også, hvis der er brug for det. Men hvis der allerede er nogle omkring den tilskadekomne person, kan man godt risikere bare at stå i vejen. Og så er det bedre at trække sig tilbage. Dog skal du aldrig tvivle på at hjælpe til, hvis der er brug for dig – det er helt sikkert en vigtig hjælp!

Pas på ambulancer og helikoptere
Nogle heste er ligeglade, men andre kan blive forskrækkede, hvis der kommer en ambulance eller helikopter. Og ofte er det ikke til at forudse, hvordan en hest vil reagere! Hvis heste bliver bange, når hjælpen ankommer, kan der hurtigt skabes endnu mere panik på stævnepladsen. Derfor er det godt at prøve at se fremad i en ulykkessituation – er der udsigt til, at der kommer en helikopter eller en ambulance, skal du så vidt muligt gå et stykke væk med din hest. Vi skulle jo nødig have flere end bare den ene ulykke.

Copyright Ridehesten.com

Nødhjælpskuffert
Nødhjælpskufferten fra Falck er god at have i stalden og på stævnepladsen. Her er der hjælpemidler at finde, som kan klare mindre skader samt bruges til at yde førstehjælp, inden dyrlægen tilkaldes, eller rytteren køres til skadestue eller læge.

Tag førstehjælpskursus
Det er altid en god idé at kunne førstehjælp – og man skal være meget lille for at være for lille til at lære det. Det er altid godt at kunne bare en lille smule. Du kan eventuelt foreslå din rideskole at afholde et kursus i førstehjælp. Du kan også gå til det selv, men ellers kan dine forældre højest sandsynligt også noget førstehjælp. Uanset hvad er det vigtigst altid at gøre, hvad man kan – en rytter, der er kommet til skade, har brug for så meget tryghed og kompetent hjælp som muligt.

Copyright Ridehesten.com
Et førstehjælpskursus er en rigtig god idé - og man kan aldrig vide, hvornår man får brug for det.
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen