Cecilia Lindahl
Formål
At bekræfte at hesten foruden at opfylde de krav, der blev stillet i LC-klasserne, yderligere har forbedret sin balance, sin smidighed og sit afskub, samtidig med at den er korrekt eftergivende i ryg, hals og nakke og er stabil til biddet.
Krav: Hesten skal nu være i stand til at vise trav med øget trinlængde og galop med øget springlængde.
Ingen indridningsparade
Der er ingen indridningsparade til og med LB-programmerne. Dette skal hjælpe dig med at få en endnu bedre og mere flydende start på programmet. I stedet for vil det være en god idé at kigge lige frem på dommeren, når du rider op ad midterlinjen, gerne med et smil på læben.
Op med hovedet
Fortsæt så med at holde hovedet oppe igennem hele programmet. Din opstilling bliver meget flottere og din indvirkning på ponyen er også langt bedre, når du er rank i ryggen. Et lille trick til at huske at holde hovedet oppe, er at kigge på det næste bogstav, så kommer du også til at ride mere præcist og du vil give indtryk af at have overblik og selvsikkerhed.
Mindre volter
LB-programmerne har mindre volter end dem, der er i LD og LC. Du skal være opmærksom på, at ponyens volter i LB-programmerne skal være mindre end hestes i både trav og galop.
Sidebevægelser
I den daglige træning er sidebevægelser gymnastik for ponyen. Men i konkurrencer bruges sidebevægelserne til at kontrollere, at ponyen og rytteren forstår hinanden. Øvelsen bliver nemlig kun udført rigtigt og flydende, hvis rytteren har fuld kontrol over sine hjælpere.
Trav og letridning
Sidebevægelser i LB udføres i skridt, men de kan med fordel indlæres i trav. I trav har din pony eller hest nemlig meget mere naturlig fremaddrift, hvilket letter indøvningen. Husk, at I den daglige træning kan du sagtens øve schenkelvigninger i letridning, når du traver. Det gør det lettere for hesten at bevare ryggen oppe og giver også bedre fremaddrift.
Indlæringsfasen
En god idé i indlæringsfasen er at vende ned ad langsiden, men 2-3 meter inden for hovslaget – uden at rette ligeud – kig på det bogstav på langsiden, hvor du vil slutte – og lad så ponyen søge ud mod hovslaget. Pres let med indvendige ben og støt op på udvendige tøjle og schenkel for at få din pony til at gå næsten parallelt med langsiden. Husk, at forparten skal være en smule foran bagparten.
Klar til LB?
Når du rider LB-programmerne, skal du ligesom i LD og LC-programmerne tænke på, at du skal ride din pony eller hest frem og ned. Dette medfører, at ryggen kommer bedre op og bliver mere behagelig at side på. Det er derfor vigtigt, at du holder dine ben godt til hesten og hovedsageligt tænker på fremaddrift, også når du skal til at lave mindre volter og schenkelvigninger. Din pony eller hest skal have næseryggen lodret eller lidt foran lod.
Din pony skal være afslappet og veltilpas, når du træner derhjemme. Hvis du har problemer, når du rider hjemme, så kan du forvente endnu flere problemer til et stævne. Går den daglige træning generelt godt, men I er måske stadig bare lidt ”grønne”, så kan du med fordel melde til både i LC og LB, så du starter ud på konkurrencebanen med et program, du føler dig helt sikker på. Husk, at det skal være sjovt for både dig og din pony at tage til stævne. Held og lykke!
Sådan laver du en schenkelvigning
Hænder
I dette eksempel drejer det sig om schenkelvigning fra højre mod venstre: I schenkelvigning er din indvendige tøjle (højre) stillende. Din udvendige tøjle (venstre) er modholdende og understøttende. Din følsomhed i den udvendige tøjle er faktisk det vigtigste, når du rider en schenkelvigning ( i dette tilfælde den venstre tøjle).
Stilning
Når man taler om stilning, skal hesten ude i nakke dreje sit hovedet så meget, at du kan skimte hestens indvendige øje og næsebor – ikke mere. Det er din udvendige tøjle, som sørger for, at hesten ikke bøjer for meget i halsen.
Din udvendige tøjle kan også lede hesten i bevægelsesretningen. Hvis hesten ikke flytter sig nok til siden, kan du føre den udvendige hånd og tøjle ud, for på den måde at lede den i den rigtige retning.
Indvendig schenkel
Indvendige schenkel er sideførende. Du skal føre din schenkel tilbage til et punkt ca. en håndsbredde bag gjorden for at kunne påvirke bagparten – og dermed skubbe hesten til siden. En almindelig fejl er, at bagparten ikke er nok med. I stedet for at blive ved med at presse med den indvendige schenkel, som man let kommer til at trække op og tilbage, så brug i stedet den udvendige til at stoppe skulderen.
Udvendig schenkel
Din udvendige schenkel har flere opgaver at efter, hvordan hesten reagerer på hjælpen. Din udvendige schenkel er først og fremmest fremaddrivende og holdes placeret ved gjorden. Men din udvendige schenkel kan bruges til at holde hestens skulder eller bagpart på plads, hvis hesten går for meget til siden for din indvendige schenkel. Din udvendige schenkel skal så føres frem foran gjorden eller tilbage bag gjorden. Så er det til gengæld vigtigt, at du ikke fortsætter med at skubbe på med din indvendige schenkel. Derfor skal du føre den indvendige schenkel frem.
Kasse rundt om hesten
Dette kan være vanskeligt at forstå, når du læser det, men lettere at forstå når du bruger det i praksis. Det er en god idé at tænke på dine hjælpere som en kasse rundt om hesten. Hjælperne er med til at holde hesten på plads inden i kassen.