Sådan registrerer du dit føl

18-03-2025 10:13
Avl

SEGES Heste, som stambogsfører for Dansk Varmblod, har lavet en guide til registrering af dit føl med forhold, du bør være opmærksom på hele forløbet igennem

Copyright Ridehesten.com
SEGES har lavet en udførlig guide til, hvordan du registrerer dit føl. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Hvis man ikke har prøvet det før, kan det være svært at finde ud af, hvad man skal gøre, når man får et føl. Derfor har SEGES lavet en guide til, hvordan man registrerer sit føl. Allerede når du sender din hoppe til hingst, skal de første registreringer af et kommende føl nemlig foretages. I guiden er der forhold, du bør være opmærksom på hele forløbet igennem. 

Guiden inddrager ikke alle tænkelige specialsituationer, men dækker de mere gængse forhold omkring registrering af føl med afstamning. Guiden er rettet mod føl, der skal registreres med afstamning. Føl der skal have udstedt grønt pas uden afstamning skal blot chipmærkes, besigtiges og have indsendt pasansøgning, inden føllet er 10 måneder gammelt. 

Du kan læse hele den udførlige guide fra SEGES lige her. Nedenfor bringer vi nogle af de ting, du skal være opmærksom på i processen. 

Når din hoppe skal bedækkes

  • Kun dyrlæger og uddannede inseminører har lov til at inseminere hopper. 
  • Hingsten skal være tilmeldt hingstelisten for bedækningsåret, dvs. være tilmeldt som "aktiv avlshingst" i Danmark. De fleste avlsforbund har en liste over hingste på hingstelisten på deres hjemmeside.
  • Hvis du bruger en udenlandsk kåret hingst, der ikke er tilmeldt hingstelisten i dit forbund, skal du i mange tilfælde søge forbundet om brug af hingsten. En del forbund har deadline for ansøgning ved udgangen af bedækningsåret, så undersøg dit forbunds regler. 
  • Hvis dit føl efter en udenlandsk kåret far ikke skal registreres i et dansk avlsforbund, der stambogs-føres hos SEGES skal du selv tilmelde hingsten til EU-hingstelisten. 

Kvittering for indberetning af bedækning af hopper
I december måned sender SEGES en kvittering for indberetning ud til ejerne af alle de hopper, der er indberettet bedækninger på i løbet af året.

  • Du skal være registreret som ejer af din hoppe, ellers risikerer du, at kvitteringen ikke sendes det rigtige sted hen. 
  • Alle bedækningsdatoer skal være indberettet, ellers risikerer du at føllet bliver udtaget til DNA-kontrol, fordi bedæknings- og folingsdato ikke kommer til at passe sammen. 
Copyright Ridehesten.com
Registreringen starter allerede, når din hoppe bedækkes. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Når føllet er født
Når folingen er veloverstået, skal du udfylde følanmeldelsen inden for 40 dage. Overholder du den frist, er der ikke gebyr for registreringen. Det er dig selv, der skal udfylde anmeldelsen med aftegn, navn, køn, farve og lignende. 

Mærkning og besigtigelse af føllet
Når du har fået en kvittering for følanmeldelsen, er næste skridt mærkning og besigtigelse af føllet. Det kan ske på flere forskellige måder:

  • Mærkning på mærkningspladser
    SEGES har identitetsmærkere ude på forskellige mærkningspladser sommeren over, bl.a. i forbindelse med mange følskuer. 
  • Mærkning på hjemmeadressen
    Hvis du ikke har været på en mærkningsplads i løbet af sommeren, modtager du automatisk tilbud om mærkning på hjemmeadressen. Mærkerne kører fra 1. oktober til 1. december, og du vil få et brev cirka en uge før, de kører i dit område. 
  • Mærkning ved egen dyrlæge
    Du kan også vælge at få dit føl chipmærket af egen dyrlæge. Ønsker du det, skal du give besked om det, så du kan få tilsendt det skema, dyrlægen skal udfylde i forbindelse med mærkningen. 

Pasudstedelse til føl
Når føllet er mærket og en eventuel DNA-prøve er lavet, kan passet udstedes. Normalt er behandlingstiden cirka 14 dage fra alle nødvendige oplysninger er modtaget. Deadline for udstedelse af hestepasset er føllets 1-års fødselsdag jf. lovgivningen på området. For sen udstedelse af pas medfører, at føllet udelukkes fra konsum og passet udstedes som duplikatpas. 

Kilde: SEGES Innovation. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner