Anna Pørtner
Hvis man ikke har prøvet det før, kan det være svært at finde ud af, hvad man skal gøre, når man får et føl. Derfor har SEGES lavet en guide til, hvordan man registrerer sit føl. Allerede når du sender din hoppe til hingst, skal de første registreringer af et kommende føl nemlig foretages. I guiden er der forhold, du bør være opmærksom på hele forløbet igennem.
Guiden inddrager ikke alle tænkelige specialsituationer, men dækker de mere gængse forhold omkring registrering af føl med afstamning. Guiden er rettet mod føl, der skal registreres med afstamning. Føl der skal have udstedt grønt pas uden afstamning skal blot chipmærkes, besigtiges og have indsendt pasansøgning, inden føllet er 10 måneder gammelt.
Du kan læse hele den udførlige guide fra SEGES lige her. Nedenfor bringer vi nogle af de ting, du skal være opmærksom på i processen.
Når din hoppe skal bedækkes
Kvittering for indberetning af bedækning af hopper
I december måned sender SEGES en kvittering for indberetning ud til ejerne af alle de hopper, der er indberettet bedækninger på i løbet af året.
Når føllet er født
Når folingen er veloverstået, skal du udfylde følanmeldelsen inden for 40 dage. Overholder du den frist, er der ikke gebyr for registreringen. Det er dig selv, der skal udfylde anmeldelsen med aftegn, navn, køn, farve og lignende.
Mærkning og besigtigelse af føllet
Når du har fået en kvittering for følanmeldelsen, er næste skridt mærkning og besigtigelse af føllet. Det kan ske på flere forskellige måder:
Pasudstedelse til føl
Når føllet er mærket og en eventuel DNA-prøve er lavet, kan passet udstedes. Normalt er behandlingstiden cirka 14 dage fra alle nødvendige oplysninger er modtaget. Deadline for udstedelse af hestepasset er føllets 1-års fødselsdag jf. lovgivningen på området. For sen udstedelse af pas medfører, at føllet udelukkes fra konsum og passet udstedes som duplikatpas.
Kilde: SEGES Innovation.