Sådan klarer hesten sommervarmen

20-06-2015 07:59

Det kan være hårdt at være hest, når temperaturen stiger og solen står højt på himlen, især hvis den også skal præstere – derfor må man som rytter hjælpe hesten godt og sikkert gennem varmen

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto.

10 tips til at hjælpe hesten godt og sikkert gennem sommeren:

1. Vælg køligere foldtid
Er hesten kun på fold en del af dagen, så kan det være en fordel kun at lukke den på fold, når temperaturen ikke er på sit højeste. Ideelt set, så lad den græsse natten over, og ellers så vælg så tidligt som muligt.

2. Skygge
Sørg for, at hesten har skygge på folden, hvor den kan søge ly for solen. Den kan fx være et skur eller træer – tjek dog, at træernes skygge ikke havner udenfor folden efterhånden som dagens skrider frem og solen bevæger sig over himlen.

3. Luftgennemstrømning
Blæsere og ventilation er alfa og omega i stalden om sommeren, men undgå træk.

4. Fugt hesten
Overbrus gerne hesten, da den kan absorbere fugt gennem huden – en let overbrusning kan være nok, og må gerne foretages flere gange om dagen, når det er rigtig varmt.

5. Frisk vand, salt og elektrolytter
Sørg for, at hesten altid har adgang til rigeligt med frisk, køligt vand. Stillestående vand i en spand på folden bliver varmt og efterhånden også usundt – og hesten vil undgå at drikke af det. Vil hesten ikke drikke (nok), så sørg for, at den har adgang til en saltsten, ved at oversprøjte dens hø med saltvand eller ved at give den elektrolytter i foderet. Elektrolytter er også godt, hvis hesten sveder meget, fx ved træning i sommervarmen. Giver du elektrolytter i vandet, så sørg altid for, at hesten samtidig også tilbydes rent vand ved siden af, da ikke alle hesten vil drikke vand tilsat elektrolytter.

6. Mindre træning
Selv om du måske altid træner med hesten kl. 15.00, så kunne det godt være, du skulle overveje at flytte tidspunktet, til et køligere tidspunkt henover sommeren. Er du nødt til at ride på et varmt tidspunkt, så træn hesten lettere og giv den flere pauser (gerne i skyggen). Det er især vigtigt, når luftfugtigheden er høj. Køl hesten langsomt ned efter træning i varmen og tilbyd den små portioner køligt vand. Tag udstyret af den med det samme efter træning og vask hesten med køligt vand.

7. Hold fast i vanerne
Inden for hvad der er muligt i forhold til at holde hesten kølig, så prøv at holde dig til jeres normale rutiner - for store ændringer er heller ikke sundt for hesten, og øger fx risikoen for kolik.

8. Undgå solskoldning
Særligt lyse og hvide heste, samt heste med hvide aftegninger er udsat for solskoldninger. En fluemaske eller et helt insektdækken kan hjælpe, og så er det en god idé at smøre solcreme med meget høj faktor på de særligt udsatte steder, som lyserøde muler. Stadig er det bedste, hvis man kan holde hesten inde, når solen står højest på himlen.

9. Klip langhårede heste
Det kan være en god idé at klippe visse heste, særligt heste, der lider af PPID eller Cushings. Mens pels selvfølgelig kan fungere som beskyttelse mod solen, så kan en lang og tyk pels være for varm for hesten og gøre det svært for den at køle ned igen. Af hensyn til solen bør pelsen ikke klippes for kort.

10. Kend din hest
Kend din hests adfærd og normalværdier for fx puls, vejrtrækningsfrekvens og temperatur. På den måde kan du hurtigt genkende tegnene på hedeslag, som kan forekomme når som helst, når din hest er udsat for høj varme, som dens krop ikke kan håndtere, fx ved træning i høj varme, men også ved at stå i en varm stald eller trailer.

Se HER, hvordan du finder hestens puls, temperatur og vejrtræningsfrekvens.

Tegn på hedeslag:
- Forhøjet puls, der ikke falder til normalt niveau inden for rimelig tid
- Sveder ekstra meget eller slet ikke
- Høj temperatur, der ikke falder
- Tegn på dehydrering: tørre slimhinder (se fx hestens mund/tandkød), blodet vender kun langsomt tilbage (tryk med fineren på hestens tandkød – når du slipper, skal farven hurtigt vende tilbage til normal) og manglende saftspænding i huden (knib med to fingre fast i hestens hud på dens hals – når du slipper, skal den lynhurtigt falde tilbage på plads).

Har du mistanke om, at din hest har hedeslag, så begynd straks at afkøle den (skygge, vand, af med udstyr) og tilkald dyrlægen.

Kilde: The Horse

Se HER hvad du som rytter kan gøre for dig selv i sommervarmen.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen