Mangel på vand kan give kolik

31-01-2021 13:11

Annika Knudsen Lorentsen

Hvis hesten ikke har adgang til rent og frisk drikkevand hele døgnet kan man risikere at øge risikoen for, at hesten får kolik - og om vinteren kan alt for koldt vand eller frosset vand på folden medvirke til, at hesten ikke drikker nok

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

En hest har brug for rigtig mange liter vand i døgnet for at holde sig sund og rask, og mangel på vand kan faktisk påvirke hestens tarm, og derfor kan ordentligt adgang til frisk vand forbygge koliktilfælde. 

En undersøgelse fra Penn State University har vist, at hvis man sørger for at øge vandtemperaturen om vinteren, når det fryser, så vil hesten drikke mere vand. Hvis man ved hjælp af et varmelegeme eller lignende sørger for at vandtemperaturen stiger til mere end 4 grader, så vil mængden af vand der drikkes øges med op til 40% viser deres undersøgelse. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ved frostvejr har mange hesteejere problemer med at holde vandtrugene frostfrie når hesten går på fold, men det er vigtigt at sørge for at hesten har adgang til vand. Dehydrering kan også ske, selvom der ikke er varmt, og dehydrering eller delvis dehydrering kan føre til kolik. 

I magasinet Ridehestens decembernummer 2020 kan man læse mere om hvordan man holder vandet frostfrit, ligesom man kan læse om et smart vandingssystem, som sikrer hesten adgang til tempereret vand hele året rundt.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner