Ann-Sofie Skovlund Eriksen
Mange mennesker lærer programmet via ”papegøje-metoden”, altså at gentage det indtil de kan det i søvne. Hvis denne metode virker for dig, er det perfekt – fortsæt det gode arbejde! Men, men, men… Måske er du en af dem, der synes at det at kende bevægelserne inde i dit hoved og at udføre dem korrekt er to forskellige ting – for at bekæmpe dette problem er der visse våben, du kan tage i brug:
Læs programmet igennem flere gange mens du visualiserer det
Forestil dig at du rider hver en bevægelse og øvelse og sæt dem så sammen til en helhed. Det vil hjælpe dig med at få et godt flow i dit program.
Tegn programmet med en kuglepen eller din finger
Du har sikkert set det på opvarmningsbanen før – en rytter der går sit program igennem ved at visualisere det og gennemgå programmet med fingeren mens hesten skridter. Det kan du også gøre før stævnet og om nødvendigt, kan du tegne programmet på et papir fx med tre forskellige farver kuglepen til hver gangart.
Brug dine egne ord
Hvis det ikke lige lyder som noget for dig, kan du i stedet prøve at skrive programmet ned med dine egne ord og visualisere det derefter. I skolen eller på universitetet kan det være svært at huske specifikke og detaljerede definitioner men nemt nok at forklare overordnet om et generelt koncept – det er nogenlunde sådan, det også fungerer her. Gør sproget simplere og på den måde vil du nemmere kunne huske det, når du har gennemgået det et par gange.
Se en video af programmet
Hvis du har svært ved at visualisere programmet, kan du prøve at tage et kig på Youtube og finde en, der rider netop det program, du skal ride. På den måde får du et bedre overblik over, hvordan programmet fungerer og ser ud, når det bliver redet – det burde kunne hjælpe dig med at huske det.
Forestil dig at du er hesten
Ja ja… Det lyder måske lidt spøjst og de andre i stalden får sig nok et billigt grin, men det virker! Rid programmet igennem til fods - og det indebærer selvfølgelig også at du både skridter, traver og galopperer.
Skridt programmet igennem
Du kan alternativt, når du varmer op, bruge muligheden til at skridte dit program igennem. Husk at sige hvilken øvelse og gangart du er i gang med højt undervejs.
Test dig selv
Ligesom når du skal til en eksamen, kan du teste dig selv før stævnet. Få en til at nævne en øvelse i programmet hvorefter du skal nævne hvilken øvelse, der ligger umiddelbart før og efter denne. Hvis du ikke har en, der kan hjælpe, kan du selv pege en øvelse ud.
Bevar roen
På selve stævnedagen er det vigtigt, at du bevarer roen. Lad være med at se programmerne før dine og læs hurtigt programmet igennem inden du skal på banen, når du har varmet op. Stol på dig selv – du kan godt!
/FEI