Er din hest korrekt ligeudrettet?

12-08-2018 10:51

Du har sikkert prøvet det før. Din hest virker helt stiv til den ene side, hvorimod den føles blød som smør til den anden side. Det er til at blive vanvittig over, at den ikke kan bøjes af på den ene volte. Det kan da vel ikke være så svært..?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Problemet med at hesten ikke er lige, kan skyldes mange forskellige forhold. I det følgende kan du læse om, hvorfor hesten kan være stiv, og du får nogle tip til, hvad du kan gøre for at undgå og formindske stivheden.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den ene side er god, den anden dårlig
Ligesom du er venstre- eller højrehåndet, er de fleste heste også enten højre eller venstresidede. Det vil sige, at hesten har en side, hvor den har nemt ved at lave øvelserne og en side, hvor det er meget sværere for den at gøre tingene. Oftest er det den venstre side, der er den bedste hos hesten. Der er flere forskellige teorier om, hvorfor hesten får en svag og en stærk side. Nogle mener, at det har noget at gøre med hvilken vej, fosteret vender i moderens mave. Andre ener, at da hesten altid bliver håndteret fra venstre side, er det naturligt, at det er denne side, der bliver den bedste. 
Uanset hvad årsagen er, er det vigtigt, at du som rytter er opmærksom på problemet. Ellers vil det meget hurtigt udvikle sig til et problem, det er meget svært at komme til livs. Hvis hesten ikke er ligeudrettet og styrkes i den svage side, går det hurtigt galt. Det vil kunne mærkes i hver øvelse, ja stort set i hver enkelt skridt, hesten tager, hvis den er skæv til den ene side.

Tjek din opstilling
For at forebygge at hesten rides skævt eller for at rette op på en allerede opstået skævhed, må du se på din egen opstilling. Hvis du ikke har en ridelærer til at kigge dig efter i sømmene, kan du bruge spejle som hjælp. Noget af det første, du skal gøre dig klart, er, at det sådan set ikke er dig, der kan ligeudrette hesten. Det kan den kun selv gøre, men du kan arbejde med hesten på en måde, som gør, at den føler et naturlig behov for at ligeudrette sig.

Sidder problemet over eller under sadlen?
For at undgå en skæv hest er det altså vigtigt, at du er opmærksom på, at du selv sidder rigtigt. Et godt sted at starte med at få hesten rettet op er paraderne. Du har sikkert ofte oplevet, at hesten stiller sig med det ene bagben længere inde under sig end det andet, når du laver en parade. Det er ofte det samme bagben, der "hænger bagud" hver gang. Det er som regel et tegn på, at det er denne side, der er den dårlige - altså der, hvor bagbenet er bagerst. Der er muligvis også forskel på tøjlekontakten. Prøv at få hesten til at rette sig op, så den står med lige meget vægt på begge bagben. 
Du skal også sikre, at du har lige meget vægt i begge tøjler. Sidder du rigtigt med vægten og hjælperne, har du et godt udgangspunkt for at ride hesten lige fremad. Dette er dog kun et lille skridt på vejen til at få en hest, der er lige stærk i begge sider. Det gælder hele tiden om at være opmærksom på, hvordan hesten føles under dig. Med det samme, du fornemmer en forskel, er det vigtigt, at du korrigerer hesten med dine hjælpere, så den igen kommer i balance. For at give den rigtige hjælp, må du selv være opmærksom på din vægtfordeling, schenkler og tøjleføring.

 

Info

Nogle af de problemer der kan opstå når hesten er redet skævt:

- Den vil få problemer med balancen, hvilket især ses, når du laver vendinger og rider små volter

- Du vil ikke have samme kontakt på begge tøjler. Hesten vil have en tendens til at lægge sig hårdt på den ene tøjle.

- Bevægelsen vil ikke være smidig og løsgjort

- Bagbenenes aktivitet nedsættes


Tjek din opstilling


- Sidder du med lige vægt til begge sider, eller er der mest vægt på dit ene sædeben?

- Sidder du lige i sadlen?

- Er dine skuldre og hofter parallelle med hestens skulder?

- Er dine stigbøjler lige lange?

- Er gjorden spændt, så sadlen ligger helt lige over hesten?

- Er der lige meget vægt og styrke ned gennem begge ben, og ned til hælene?

- Er dine tøjler for lange?

- Har du lige meget fat i begge tøjler?

- Falder du sammen i den ene siden (hoften)? Det må du ikke!

- Ligger begge schenkler på plads, eller er den ene trukket tilbage?
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner