Et godt redskab for avlere og ryttere

30-03-2014 13:20
Avl

Dansk Varmblod får beregnet indekstal for hestenes nedarvning af eksteriør-, dressur- og springegenskaber. Indekstallene beregnes én gang årligt, hvor de opdateres med det forgangne års resultater fra kåringer, championater og ridekonkurrencer

Dansk Varmblod får beregnet indekstal for hestenes nedarvning af eksteriør-, dressur- og springegenskaber. Indekstallene beregnes én gang årligt, hvor de opdateres med det forgangne års resultater fra kåringer, championater og ridekonkurrencer.

Hvad fortæller indekstallene?
Hestens avlsværdi er et resultat af arven fra forældre og øvrige slægtninge. Det bliver dog hurtigt uoverskueligt at vurdere bedømmelser fra f.eks. 50 slægtninge. Resultaterne samles derfor i et statistisk computerprogram, der også tager højde for at fjernere slægtninge bidrager mindre pga. lille slægtskab, samt giver mulighed for at tage højde for forskellige miljøpåvirkninger, f.eks. rytterens evner. Dette kan gøres ud fra beregninger af rytterens tidligere resultater med forskellige heste. 
Indekstallene er dynamiske og kan ændres i opad- eller nedadgående retning, når de opdateres med det forgangne års resultater. Justeringen vil afhænge af, hvor godt afkommet og øvrige slægtninge har klaret sig i forhold til andre heste. 
Et indekstal over 120 betyder, at hesten er blandt de bedste 16% i Dansk Varmblod. Et indekstal over 140 betyder, at den er blandt de bedste 2,5% og dermed også kan tilføre forbundet den største avlsfremgang. Da antallet af bedømmelser, der indgår i indeksberegningen, er forskelligt fra hest til hest, bør man se på den samlede blok af heste, der ligger i toppen af ranglisterne. For nr. 1 er ikke nødvendigvis et bedre avlsdyr end nr. 8, hvis indekstallet er beregnet ud fra færre bedømmelser. 
 

Top 10 dressurindeks: Oversigt over de hingste, der videregiver de bedste dressuregenskaber i Dansk Varmblod. For hingste, der har mange bedømte afkom (f.eks. Blue Hors Don Schufro), er den beregnede avlsværdi meget tæt på hingstens sande avlsværdi. For hingste med færre bedømte afkom (f.eks. Sandro Hit) er den beregnede avslværdi mere usikker og vil kunne ændre sig efterhånden, som flere afkom bliver bedømt.

Dressurindeks

                

Top 10 springindeks: Oversigt over de hingste, der videregiver de bedste springegenskaber i Dansk Varmblod. Der offentliggøres et samlet indeks, når hingsten har mindst 15 bedømte afkom til sadelkåring/Egnethedstest og 15 bedømte afkom til DRF championater eller konkurrenceklasser. 


Springindeks

 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen