Sådan bliver stævnet en succes

29-01-2019 07:33

Det er ofte de små ting, der kan afgøre, om du og hesten præsterer optimalt på selve stævnedagen og får en god oplevelse. Her følger gode råd, der måske kan gøre din præstation endnu bedre

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du entrerer banen med tanken: " Jeg skal bare vinde, eller jeg må bare blive placeret", er presset på dig allerede enormt. At vinde kan sagtens være noget, du virkelig ønsker, men at bruge det som et mål i sig selv er ikke særligt effektivt. Sandheden er, at du ikke kan kontrollere, om du vinder eller ej. Hvad du derimod har kontrol over, er den måde du rider på, så hvorfor ikke fokusere på det i stedet? et er positivt at have et mål, men vælg det med omhu, når det drejer sig om stævnedeltagelse. Mål kan være med til at berolige dig og hjælpe dig med at holde fokus, hvis du altså vælger de rigtige mål. Prøv et mål som: " I dag vil jeg være positiv, uanset hvad der sker" eller " I dag vil jeg ride programmet eller banen s flydende som muligt".
Helt kort skal du vælge mål, som du selv kan kontrollere. Det vil hjælpe dig med at holde dit fokus rettet, hvor det er mest effektivt samt opgradere dine chancer for at få en succesfuld ridetur.

1. Kæmp ikke mod dine stævnenerver
Stævnenerver vil automatisk vække kroppens forsvarsmekanismer, og blodet vil begynde at blive pumpet rundt til dine større muskelgrupper for at forberede dig på en "farlig" situation. it fordøjelsessystem bliver slået fra (sommerfugle i maven), du får trang til at lokalisere toilettet (en mulig flugtvej), og dine tanker drøner rundt for a t vurdere faren. Problemet er, naturligvis, at der ikke er nogen reel fare - din krop føler bare, at den skal være i alarmberedskab.

Det positive ved stævnenerver er, at de fortæller dig, at der snart skal ske noget vigtigt, at det betyder noget for dig, og at du ønsker at klare dig godt. Faktisk kan lidt stævnenerver være med til at holde dig fokuseret, hvis du forstår at udnytte dem. Når stævnenerverne begynder at indtage din krop, skal du prøve at tænke " Fedt - min krop er allerede ved at forberede sig på de udfordringer, er snart kommer" og prøv så at vende den energi til fokus på opgaven. 

2. Tænk positivt!
Sørg gerne for at du, efter dit ridt, gennemtænker det positive først - hvad gik godt? Stress og stævnenerver har en tendens til at få os til at fokusere på det negative og dårlige.

3. Tjek ikke resultatlisten
Bare lad være, uanset hvor fristende det er. Bed en ven eller hjælper om at tjekke din starttid og andre informationer for dig. At se konkurrenternes karakter/tider/fejl, inden du selv skal på banen, vil kun få dig til at bekymre dig om, hvorvidt du kan gøre det bedre. Fokus på andres præstationer hjælper ikke på egen præstation.

4. Hold fokus på din egen banehalvdel
Det kan være let at lade sig distrahere på stævnepladsen og især på opvarmningen: Hvem er mine konkurrenter, har jeg redet mod dem før, hvor gode er de, og er de bedre end mig? Ikke sønderligt motiverende tanker, så forsøg derfor at holde fokus på dig selv, og hvorfor du har tilmeldt dig stævnet.

5. Vær forberedt på fejl og kom videre
Der er ingen, der går gennem livet - og især ikke deltaeger i konkurrencer - uden at lave fejl. Hav derfor en strategi, der kan hjælpe dig, når en fejl opstår; Brug ord som "videre" og " nu" il at holde fokus fremadrettet. Det, der kendetegner en dygtig konkurrencerytter, er netop evnen til at komme videre efter fejl i stedet for at blive hængende i fejlene.

Vil du have endnu flere gode råd, så dit næste stævne bliver en succes? Så find oktober-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2016 frem.
 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner