Merete Haahr
Hestevelfærd og viden om heste er ofte et følsomt emne. Det er noget, der bringer en lang række følelser frem, når man diskuterer med hestefolk, fortæller dr. David Marlin, der har arbejdet som konsulent på det Britiske landshold siden 1994. – Det kan være et problem for hestenes ve og vel, at hestefolk tror de ved mere omkring hesterelaterede emner, end de i virkeligheden gør, fortalte han på ISES-konferencen i Rom.
– Vi lever i en tid, hvor vi får informationer og nyheder alle vegne. Det kan være via sociale medier, internetfora, facebookgrupper eller bare råd fra velmenende hestefolk, og alle synes at have en mening om heste. Derfor kan det være svært at skelne mellem gode og dårlige råd, noget som i sidste ende kan have stor betydning for den måde, vi behandler vores heste på, fortsætter David Marlin.
Dr. David Marlin præsenterede et helt nyt studie, som undersøgte, hvorvidt hesteejere og ryttere selv var i stand til at vurdere deres eget niveau i forbindelse med viden omkring heste, og om de havde en realistisk forståelse af deres egne evner. Studiet involverede omkring 260 mennesker med forskellig uddannelsesbaggrund. 123 uden hestebaggrund og 128 personer, som alle havde erfaringer med heste.
Begge grupper blev bedt om at udfylde et spørgeskema med spørgsmål af almenviden karakter, og derefter vurdere, hvor mange af spørgsmålene de mente, de havde svaret korrekt på. Gruppen af ryttere og hesteejere blev ligeledes bedt om at svare på et spørgeskema med hesterelaterede spørgsmål og efterfølgende svare på, hvor mange rigtige svar, de selv mente at have opnået.
Overdreven tro på egne evner kan skade hestene
Når det kom til hestefolkene, var den gruppe, der havde det laveste vidensniveau opmærksomme på deres viden. De, der scorede højest, var ligeledes opmærksomme på deres præstation. De hestefolk, som markant overvurderes deres viden, hørte til gruppen af middel vidensniveau.
– Dette bliver forstærket af al den information, der er på de sociale medier. Folk uden ret meget viden deler informationer og farlige råd baseret på, hvad de selv tror, der er rigtigt, men som måske ikke har noget hold i virkeligheden. Nogle gange kan disse råd være direkte til skade for hestens velfærd, mener David Marlin.
Læs meget mere om undersøgelsen i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten.