Camilla Tiefensee Schrøder
Michel Assouline er en mand, der kan sit kram inden for paradressursporten. Det engelske paradressurlandshold blev uovervindelige i de internationale mesterskaber, da de fik ham som landstræner, og han er nu hentet til USA, som gerne vil have succes med deres hold ved WEG i Tryon til efteråret.
Onsdag delte han ud af sine erfaringer på Blue Hors, hvor der i forlængelse af paradressurstævnet sidste weekend blev afholdt et heldagskursus for danske ridelærere, ridefysioterapeuter og dressurdommere.
Hvordan kan paradressursporten i Danmark udvikle sig bedst muligt? Hvad ser dommerne efter på de internationale paradressurbaner? Og hvilke heste skal der til for at opnå succes i sportsgrenen? Det var nogle af de emner, der blev vendt i løbet af arrangementet, som var meget lærerigt og fik mange positive tilbagemeldinger ifølge holdledren i paradressur, Anette Bruun.
Den rette hest er ikke bare rolig
En af Michel Assoulines vigtige pointer var, at hestens gang og form har rigtig stor betydning.
– Dommerne ser meget på den form, hesten går i. Det dømmer de meget hårdt på, fordi der er få øvelser at bedømme udfra. Derfor er det meget vigtigt, at hesten ligger stabilt og har den rigtige gang osv., fortæller Anette Bruun.
Det betyder også, at der er kommet rigtig høje krav til hestenes kvalitet.
– Mange tror, at paradressurheste bare skal være stille og rolige, ligesom i ridefysioterapi. Men sådan er det ikke længere, hvis de skal være gode nok til international paradressur. Det skal helst være heste, der tidligere har gået Grand Prix og ikke kan gå i den form mere. Det er den kvalitet, der går derude nu, fortæller Anette Bruun.
Sponsorater er vejen frem
De høje niveau betyder også, at pengepungen skal have en anden størrelse for at være med i topkampen. Her vil vejen frem for mange være sponsorater, og det var også et emne, der var oppe at vende under kurset.
– I England har man sponsorer, som køber heste, de stiller til rådighed for landsholdet. Det har vi også eksempler på i Danmark. Stinna Tanges Horsebo's Smarties er stillet til rådighed af Stutteri Horsebo, og som noget nyt har Hønnerup sponsoreret hesten Beebop til Line Munk Madsen, fortæller Anette Bruun.
Ridelærere og fysioterapeuter på udkig
Holdlederen håber, at nogle af de ridelærere og ridefysioterapeuter, der deltog på kurset, har fået bedre indblik i, hvad der skal til for at være paradressurrytter. I deres daglige arbejde møder de måske ryttere, der kunne have lyst til at engagere sig i sporten. Og hvis de ved, hvad de skal kigge efter, er det også lettere at rekruttere nye medlemmer til sporten.
– Vi vil gerne sprede budskabet omkring paradressuren og gøre folk lidt mere kloge på, hvad det er. Mange ridelærere kan stå derude med en rytter, der har et lille handicap, som de kan foreslå at ride paradressur. Vi mangler også ryttere i grad 1-3 (de laveste grader er dem med de sværeste handicap., red.), og det kan vi få åbnet op for gennem ridefysioterapeuterne. Måske er der nogle ryttere derude, der har potentiale, siger Anette Bruun.