Anna Pørtner
Tilbage i november 2024 blev en undersøgelse igangsat med fokus på turridning i indhegnede naturområder, hvor der går store græssende dyr. Undersøgelsen blev iværksat grundet flere eksempler på sammenstød blandt mennesker og græssende dyr på de indhegnede arealer, og derfor ønskede Dansk Islandshesteforening, Dansk Ride Forbund og Ridespor-Danmark at høre rytternes holdninger og erfaringer med at ride i disse områder. Undersøgelsen er nu slut, og det er der kommet en spændende konklusion ud af.
Spørgeskemaundersøgelsen viser nemlig, at langt de fleste ryttere er bange for at ride i de mange nye indhegninger, blandt andet i Naturnationalparkerne. Ridning i naturen er en hobby, som mange dyrker for at få motion og lade op mentalt. Det fysiske og psykiske velvære, der kommer af at dyrke motion i naturen, er én af grundene til, at ridning i naturen er så populært. Men nu viser undersøgelsen altså, at mange danske ryttere frygter for sikkerheden ved at ride i de nye hegnede naturområder med store græssende dyr, som f.eks. kvæg.
Kilde: Dansk Islandshesteforening.
Høj deltagelse og interessante resultater
Undersøgelsen fik hele 2715 besvarelser, hvilket overgår de oprindelige forventinger, og det giver, ifølge Rambøll, undersøgelsen et stærkt statistisk grundlag. Det er ryttere af enhver slags, både konkurrence-, allround- og pararyttere på alle slags hesteracer, der har besvaret undersøgelsen. Dog flest kvinder og ryttere på islandske heste.
Umiddelbart er Tove Urup Madsen, projektleder i Ridespor Danmark, overrasket over aldersfordelingen på respondenterne. Hun mener, at undersøgelsen rammer en brugergruppe, der holder sig aktive såvel fysisk som mentalt, men som ikke er så risikovillige i forhold til uforudsigelige hændelser på en ridetur.
Af besvarelserne ses, at flertallet af respondenterne beskriver sig som skovtursryttere, og de angiver at de rider i naturen mere end seks gange om måneden. De vurderer sig selv som meget øvede ryttere. 52% af besvarelserne er fra personer i alderen 40-59 år, og hele 27% er over 60 år.
Man kan således godt tale om, at undersøgelsen rammer ind i en gruppe af modne mennesker, der holder sig aktive såvel fysisk som mentalt. Det interessante er, mener Tove, at respondenterne tilsammen vurderer barriererne for at ride i naturen ret ens:
– Et markant svar i undersøgelsen er, at 75% angiver, at de opfatter græssende dyr som kvæg, heste mv. som en væsentlig barriere, der ville afholde dem fra at ride i naturen. Derudover svarer 67% af rytterne, at de selv har oplevet eller kender nogen, der har været i en farlig situation under ridning blandt kvæg. Til sammenligning er der 38%, der angiver ridning på trafikfarlig vej som en barriere, der kunne afholde dem fra at ride i naturen, siger Tove.
Er det bare historier og fantasier?
Undersøgelsen viser også, at rytterne ikke blot er skræmt af historier og fantasier om, hvad der kan gå galt. Adfærdsforsker, Janne Winther-Christensen forsker i frygtreaktioner hos heste og er lektor på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, sektion for Adfærd, Stress og Dyrevelfærd hos Aarhus Universitet, mener at rytternes vurdering af, at ridning blandt græssende dyr kan være forbundet med fare, og at dyrearter som kvæg og heste har en naturlig motivation for at være opsøgende, og det kan udgøre en sikkerhedsrisiko.
Derfor er det vigtigt at tilvænne de indhegnede dyr til at holde afstand, når der kommer besøg fra andre dyr i indhegningen. Hvis dyrene bag hegn er trænet til at trække sig tilbage, mindskes risikoen for konflikter.
Hvad betyder resultaterne for fremtiden?
Undersøgelsen giver rideorganisationerne et klart billede af de risici og bekymringer, som rytterne står overfor i relation til den stigende brug af indhegninger og udsætning af store græssende dyr i naturen. Undersøgelsen viser, at det er erfarne ryttere med stor rutine i at ride ud i naturen, som er forbeholdne overfor at ride i indhegninger med dyr. For rideorganisationerne betyder det en synliggørelse af, at det er nødvendigt at myndighederne tager hensyn til rytternes erfaringer og ønsker, når der arbejdes med alternative ridemuligheder udenfor de indhegnede områder.
Hvis du er nysgerrig på flere resultater derfra, kan du læse hele resultatet af undersøgelsen lige her.
Kilde: Dansk Islandshesteforening.