Bachmann gav lærerig clinic på Kirstineholm

24-09-2024 21:57

Trine Askjær-Jørgensen

VIDEO: Suppleret af landsholdsdyrlæge Frederik Nielsen og dressurdommer Susanne Baarup Christensen gav berider og OL-sølvvinder Daniel Bachmann Andersen her til aften clinic på Kirstineholm ved Aarhus, hvor alle tre delte ud af oplevelsen med OL i Paris samt masser af guldkorn omkring heste og ridning

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hanne og Ida Ejlersgaard var her til aften værter for en clinic på Kirstineholm i Højbjerg ved Aarhus. Her var temaet "Bag om OL i Paris", hvor berider Daniel Bachmann Andersen, der var på det sølvvindende danske OL-hold, delte ud af sine oplevelser fra den store begivenhed og gav publikum et unikt indblik i, hvad der foregår bag kulissen. Det gjorde han sammen med landsholdsdyrlæge Frederik Nielsen og 5-stjernet, international dressurdommer Susanne Baarup Christensen, der havde fornøjelsen af at dømme OL-dressuren fra første parket.

Charlotte Mogensen agerede konferencier og spurgte først Daniel indtil OL-oplevelsen.

– Det er et kæmpe setup. Selvom jeg har været med til at vinde VM-guld, så er OL bare noget andet med en kæmpe mediedækning, og hvor man er en del af noget større sammen med alle de andre atleter, fortalte Daniel blandt andet. Han gav også indblik i hesteområdet og -forholdene ved Versailles, som lå lidt afsides bagved slottet, et stykke udenfor byen.

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Frederik Nielsen bød ind med, hvad han som dyrlæge for det danske landshold i dressur har fokus på, og som han sagde med et smil: – Jeg var der i tilfælde af, at der skulle ske noget, men egentlig er alle jo glade, hvis jeg ikke har noget at lave, og de danske heste havde det godt, så jeg fik rig mulighed for at nyde oplevelsen.

Derudover var varmen selvfølgelig også en faktor, som Frederik og rytterne måtte forholde sig til, særligt ift. hestenes ve og vel. FEI lavede bl.a. overfladetemperaturmåling på hestene, hvilket var meget nyttigt for dyrlægen.

Susanne Baarup gav blandt andet indblik i dommernes optakt til OL, som indebar en del stævner, hvor de udvalgte dommere skulle dømme sammen, samt selve oplevelsen med at dømme verdens bedste i de smukke rammer ved Versailles.

– Det var da lidt ekstra spændende i Grand Prixen på førstedagen, hvor jeg var dommer C. Så er det jo mig, der skal eventuelt skal ringe en ekvipage ud, hvilket jeg jo også kom ud for, fortalte hun og understregede, at det var en stor ære at blive valgt til at dømme ved OL.

Efter lidt mere snak og nogle spørgsmål om blandt andet OL-blues, og hvordan rytterne og deres teams håndterer, behandler og træner hestene både op til og efter sådan et stævne, blev det tid til at få en hest på banen.

Copyright Ridehesten.com
Kristian Würtz Green og Sandbæks Beatric. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Det var den unge dressurrytter Kristian Würtz Green med Sandbæks Beatric e. Blue Hors Zackerey/ Blue Hors Don Olymbrio (opdr. Eigil Kirkegaard Nielsen), publikum fik fornøjelsen af. Den store, mørkebrune DV-hoppe har været i stalden hos familien Würtz Green, siden den var et år, og har som 4- og 5-års deltaget i Pavo og DRF's championater, mens den i år også var med i Dansk Varmblods Unghestechampionat i Herning, hvor Daniel var testrytter – men som han selv sagde, prøvede han mange heste der og kan ikke huske dem alle fra hinanden. 

– Jeg hjælper Kristian med en anden hest også, så det var nærliggende at invitere ham med her. Vi er meget enige om meget management og træning af hestene, sagde Daniel.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ideen med arbejdet med den 5-årige hoppe var at vise god, almindelig hverdagstræning med fokus på holdbarhed, glæde og korrekthed. Daniel understregede, hvor vigtigt det var, at hesten fik en god oplevelse, og derfor blev publikum bedt om ikke at klappe. Ligesom han forklarede, at det ikke handler om at vise store, flotte gangarter i ridningen hele tiden.

– De skal først og fremmest lære at gå på en økonomisk måde, så de ikke slides op, men lærer at bruge sig smart og korrekt, sagde han. 

Noget af det, der særligt var fokus på med den unge hest og blev fremhævet flere gange i løbet af aftenen, var overgange, som det også ses på videoen herunder.

– Jeg synes godt, overgangene må være bløde og lange på de unge heste, så man ikke kræver for meget af dem. Jeg arbejder generelt også meget med, at man hellere må give lidt for meget plads og gå for meget med, end for lidt. Man må godt ride lidt ekstra frem eller give plads med tøjle og schenkler, slog Daniel fast og understregede, at rytterens hånd altid skal ride frem mod hestens mund og ikke må trække tilbage. Han tilføjede også, at man som rytter skal ride suget hen til den tøjle, hesten helst ikke vil suge på, og ikke den anden vej rundt, som mange ellers tror.

– Vores største kunst er at få hesten gjort så lige som muligt gennem træningen, så den er sund og stærk. Det er dét, dressur handler om og kan, lød det.

Efter en pause, hvor der var tid til at opleve produkter fra Millennium Copenhagen og Kirstineholm Rideudstyr, ligesom de respektive forretninger var åbne, og deltagerne kunne købe dejlig mad og drikke, kom Daniel ind i sadlen på den 7-årige hoppe St. Felice e. Blue Hors St. Schufro/ Fürstenball, der er ejet af Marshall-Bells ejer, israelske Nicola Ahorner.

Her fortalte og viste Daniel, hvordan han arbejder med at udvikle den næste Grand Prix-hest i rækken, mens Susanne Baarup kommenterede, lærte fra sig omkring dressurprogrammer og opbygningen af disse samt skulle give karakterer for øvelserne Daniel viste, så publikum kunne få indblik i, hvad dommerne har fokus på. Se i videoen, hvordan det gik for sig:

Daniel fortalte igen om overgange, og hvordan han styrker hesten på andre måder fremfor bare at lave flere gentagelser af de øvelser, den har svært ved. Så gør han hellere noget andet. Med Vayron har det f.eks. været at galopere op ad bakker, så han kunne blive stærkere bagtil og dermed bedre kunne bære sig i galoppiruetter.

Derudover understregede han, at godt management af heste indebærer, at man tager sig tiden til at lære dem at kende og finde ud af, hvad der fungerer for den enkelte hest, og hvad dens behov er.

– Man får det bedste samarbejde ved virkelig at lære sin hest at kende og ved at fintune kommunikationen. Man skal lytte til sin hest, og så skal man huske at stoppe, når den har gjort det godt i træningen og er ved at være lidt træt, mentalt og/eller fysisk. Hvis man bliver ved for længe, risikerer man skader, sagde han.

Derefter blev en glimrende aften rundet af med flere spørgsmål fra publikum, som bød interesseret ind.

Copyright Ridehesten.com
Der var godt fyldt op med publikum i hallen på Kirstineholm. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Copyright Ridehesten.com
I det hyggelige telt på gårdspladsen kunne man både få mad og drikke samt se på rideudstyr. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen