Anna Pørtner
Der bliver færre og færre ponyryttere, ponystævner og ponyarrangementer i den danske ridesport. Gennem det seneste årti er antallet af ponyryttere, der rider på kategori II- eller III-poyner faldet støt. Flere ponyryttere starter direkte på kategori I eller springer helt ponyerne over, og der bliver indimellem kigget lidt skævt til de små ekvipager. Det er synd og skam, synes Lars Fedder, der gennem tiden har haft rigtig mange ponyryttere under sine vinger, for ponytiden er bestemt ikke spild af tid.
"Ponyridning" eller "ponyfræs" er ord, der ofte bliver brugt i negativ sammenhæng om dårlig og uforsvarlig ridning. Der er gennem årene blevet foretaget adskillige tiltag for at ændre dette, blandt andet med indførelsen af stilspringninger, hvor ponyrytterne bedømmes ud fra forskellige parametre og ikke kun på fejl og tid. Der er desuden indført krav om bestemte stilkarakterer som adgangsbillet til højere klasser, for at sikre, at ekvipagerne er tilstrækkelig klar til, at ride de højere niveauer på en ordentlig og forsvarlig måde.
Ponysporten bløder
Ponysporten i Danmark, og i udlandet, har haft nogle vanskelige vilkår. Økonomien har blandt andet spillet en rolle og har presset en del familier. Udgifterne til opstaldning, træning, kørsel, stævnedeltagelse og lignende, er steget støt, hvilket har været medvirkende til, at antallet af aktive ponyryttere har været faldende. Det kan tydeligt ses på antallet af starter til almindelige C-stævner og B-stævner, men også til tiltag som Baltic Cup-turneringen for pony- og juniorryttere har blødt voldsomt, og er i dag kun en skygge af sit fordums jeg.
Ponytiden er helt unik
I Danmark har vi igennem årene haft en stor og bred gruppe af ponyryttere, der har kunnet producere ekvipager til at repræsentere vores land og i den grad også hente medaljer hjem ved de internationale mesterskaber. I dag er den gruppe skrumpet betragteligt ind, og det er en skam, synes Lars Fedder, der i mange år har arbejdet med netop denne gruppe af ryttere:
– Når børnene kommer med deres ponyer, så er de videbegærlige, optimistiske og modtagelige, og vi kan få indprentet alle de gode elementer i dem på en positiv og ordentlig måde. At være ponyrytter er ikke bare et enmands-projekt. Det kræver en familie, et bagland, en træner, en smed, en dyrlæge og ikke mindst ridekammarater, siger Lars Fedder og fortsætter:
– Ridning opfattes af mange som en individuel sport, hvor det er hver rytter for sig, men det er langt fra tilfældet, og slet ikke hos ponyrytterne, mener Lars. De vokser i fællesskabet, de spejler sig i hinanden, deres trænere og i de ældre ryttere, der er deres idoler. Det er herigennem, at de opnår forståelse for, hvad horsemanship er, og hvordan man når sine mål på en ordentlig og respektfuld måde, siger Lars.
– Tag ponyrytterne seriøst, vis dem vejen, lær dem tingene grundigt og ordentligt, giv dem mod på det og tro på dem selv, hjælp dem til at gøre tingene rigtigt, opfordrer Lars, og tilføjer: – Vi skal lære dem at skynde sig langsomt, så vi får endnu flere gode og dygtige ryttere ud i den anden ende.
En finger med i spillet
I denne måned har en flok danske springryttere været til henholdsvis UVM på Zangersheide i Belgien og Studbook Trophy i Valkenswaard, Holland. Her har de unge heste været ude for den ultimative test, hvor de europæiske avlsforbund samtidig får mulighed for at vise, hvor langt de er kommet i udviklingen af heste med kapacitet, ridelighed og lyst til opgaven.
Alle ved, at udviklingen af unge heste er en opgave. Det kræver tid, tålmodighed og ikke mindst dygtige ryttere. For at blive en dygtig rytter og klar til selv at kunne uddanne de unge heste til opgaven på konkurrencebanerne, kræver det øvelse. Alle de dygtige ryttere, der har været afsted for at repræsentere Danmark på springbanerne på Zangersheide og i Valkenswaard, har øvet sig gennem mange år, og de har haft mange dygtige mennesker med på vejen, hvor de er nu.
For en stor del af de ryttere, der var udtaget til at repræsentere Danmark ved UVM og Studbook Trophy, og ikke mindst de, der har gjort en virkelig flot figur ved championatsfinalerne i springning, gælder det, at de på et tidspunkt på deres vej mod succes, har været forbi træner, Lars Fedder. Lars, der selv tidligere har været aktiv konkurrencerytter, har i mange år haft hovedfokus på netop træning og uddannelse af de unge ryttere. Således har utallige pony-, junior- og ungryttere været en del af Team Fedder.
Team Fedder har været kendetegnet ved, at der altid har været plads til alle. De ryttere, der red på landsholdet, kom til træning sammen med de ryttere, der skulle til at tage hul på stævnedeltagelsen. Dette skabte en helt særlig dynamik, hvor der var rum til alle. De nye havde idoler at se op til og sikre trygge rammer til at udvikle sig i, mindes Lars.
Vildt stolt!
At en stor del af de ryttere, der brillerede ved championatsfinalerne og de, der nu har været udtaget til at repræsentere Danmark ved de netop afholdte mesterskaber for unge heste, har været en del af Team Fedder, gør deres tidligere træner stolt og utrolig glad på deres vegne:
– Vi har haft utrolig mange gode timer sammen, både hjemme til træning og ude til stævner i både ind- og udland, fortæller Lars og fortsætter: – Ridning er en sport, hvor man virkelig kommer tæt på sine elever og på deres familier. Særligt med de unge ryttere, som jeg primært har arbejdet med, er det alfa og omega, at der er opbakning fra baglandet, og at vi alle er enige om, hvilken målsætning, vi har, og ikke mindst, hvordan vi vil nå målene.
Lars fortæller, at funktionen som træner er meget mere end blot at være træner: – Trænerfunktionen er så meget mere end de 20 minutter på opvarmningen og de 2 minutter på banen. At se så mange af mine tidligere ryttere fortsat udvikler sig og opnår en masse flotte resultater er helt utroligt dejligt, fortæller Lars Fedder.
Lars Fedder har også selv prøvet at have en hest udtaget til UVM, da hans hingst, Tannenberg Dree Broeken blev tildelt et wildcard til UVM som både 6- og 7-års med Christian Svendgaard i sadlen. Det var en virkelig stor oplevelse at være afsted, fortæller Lars. Tannenberg Dree Boeken og Christian Svendgaard formåede da også at få både placering og en plads i den eftertragtede A-finale.
Så når Maria Barnewitz Schou, Pernille Fabricius Tange, Mette Askham Jensen, Daniel Cassøe Jakobsen, Malene Bach og Christian Svendgaard har redet på banen til UVM og i Valkenswaard, har Lars fulgt med hjemme fra Danmark i spænding om, hvordan det går hans ryttere:
– Jeg er superstolt af dem, og jeg glæder mig utrolig meget over deres succes. Det kommer bestemt ikke af sig selv. Jeg ved, hvor meget de hver især har trænet og ofret for at komme dertil, hvor de er i dag, og jeg ønsker dem alt held og lykke, afslutter Lars Fedder. Samtidig glæder han sig over de mange glade ponyryttere, der fortsat kommer til træning hos ham hver uge, og han er forsigtig optimist i forhold til, at der på sigt igen kommer gang i ponysporten.