Pludselig opstaldning lig med kolik

19-04-2014 07:24

Ny forskning viser, at et brat skifte mellem døgnfold og opstaldning medfører en forhøjet risiko for kolik

Copyright Ridehesten.com
Skal hesten slippe for at få kolik? Så vær forsigtig med bratte overgange mellem udeliv og indeliv.

Horse and Hound fortæller, at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Equine Veterinary Journal viser, at kolik kan forebygges ved ikke at udsætte hesten for bratte overgange mellem døgnfold og fast opstaldning. 

Det er forskeren Sarah Freeman, der har ledet forsøget. Hun lånte syv militærheste hos det engelske Defence Animal Centre i Leicestershire, som blev overvåget 24 timer i døgnet. Først gik de på fold i to til fire dage, og derefter blev de sat på stald med let motion.

- Studiet viste, at selvom hestene drak mere vand, da de kom i boks, var det ikke nok til at kompensere for forandringen i foder og miljø. Bevægelserne i fordøjelsessystemet blev mindre, og tarmens indhold tørrede ud. Den største påvirkning sås de første fem dage af opstaldningen, og i den periode var der en forhøjet risiko for kolik, fortæller Sarah Freeman.

Forskeren arbejder også på et landsdækkende studie af kolik. De foreløbige resultater viser, at ud af 120 tilfælde, havde 59 procent gennemgået en miljøændring, og 43 procent af hestene blev ikke ikke redet.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen