Paraden - Det vigtige førstehåndsindtryk

28-07-2018 09:00

Indridningsparaden er dit visitkort som rytter. Det er her dommerne får det første indtryk af ekvipagen. OL-rytter og landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein fortæller dig her om paraden

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hundredvis af gange har prinsesse Nathalie redet sine dressurheste op ad midterlinjen i et dressurprogram. Jo mere rutine ekvipagen har, jo bedre bør man kunne vise sin indridningsparade med overskud og overblik - og et her-kommer-jeg indtryk, som er rytterens visitkort til dommerne, forklarer Nathalie.

Den vigtige start
Indridningsparaden er meget vigtig - både for rytterne og dommerne.
- Rytteren skal tænke over, at indridningen ad midterlinjen og paraden er ekvipagens visitkort. Rider man på en urutineret hest, koncentrerer man sig om at holde den lige og vise en parade uden fejl på det rigtige sted, mens man på en mere rutineret hest har overskud til yderligere at forbedre helhedsindtrykket.
Naturligvis indøver Nathalie paraden i træningen, men den gode, korrekte parade kommer først, når hesten er smidig og løsgjort, gennemredet og lydhør over for rytterens hjælpere, understreger hun.

Ikke bare en parade
Og så er er forskel på parader. Der er konkurrenceparaden, hvor hesten står korrekt, og så er der korrektionsparaden, hvor det gælder om at få hesten til at standse op og lytte til rytteren.
- Har jeg heste i træning, som er lidt nervøse, så rider jeg dem ind i en parade, hvor det eneste jeg forlanger af dem er, at de står stille. Jeg roser og klapper dem, og de kan sagtens blive bedt om at stå der i 2-3 minutter. De skal lære at blive stående, selvom man giver dem tøjle, og først gå frem, når de får signalet til det, fortæller hun.

Rid paraden
For at kunne vise en flot parade, så skal hesten være på bagparten og kunne tage imod en halv parade, den må ikke løbe gennem hånden og blive stærk fortil, og så skal den være villig til at tage imod hjælpen.
- Det er også vigtigt, at man ikke mister fremadsøgningen i paraden. Hesten skal stå stille, men den skal være opmærksom og fremme foran rytterens hjælpere, parat til at gå fremad med det samme på rytterens signal, forklarer Nathalie.

Lav overgange
Nathalie laver mange overgange med sine heste imellem gangarterne og i tempovekslinger for at gøre hestene lydige og opmærksomme, det er en meget væsentlig del af det grundlæggende arbejde med hestene, understreger hun.

Slut godt af!
- I afslutningsparaden skal man også tage sig tid, den hører lige så meget til ridtet som indledningen. Man kan godt være glad for sit ridt, men det er vigtigt lige at tage de sekunder, det tager at afslutte paraden ordentligt, slutter landstræneren.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen