Thilde Alsing
Landsudvalget for Heste har efter et møde i begyndelsen af juni fået en ny formand på posten. Posten, som Hans-Marius Jørgensen har bestredet, er nu overgået til Per Andersen. Beslutningen om formandsskiftet kom dog allerede i stand for et halvt år siden.
Per Andersen er en erfaren karakter indenfor hesteverdenen, da han både har været aktiv i avlen og som konkurrencerytter. Til daglig driver han det velkendte Stutteri Prydsholm i Kiplinge sammen med sin kone Lisa Møller Andersen, som i mange år har gjort sig bemærket i avlen. Per er vokset op på stutteriet sammen med sin bror, Lars Andersen, og ud af stutteriets avl er der kommet mange succesfulde varmblodsheste.
Per og Lisa er begge aktive springryttere og har igennem deres karriere som Dansk Varmblods-avlere haft stor succes. De har blandt andet avlet adskillige medaljehopper, kårede hingste og internationale konkurrenceheste. Derudover har de i en årrække også modtaget heste i træning.
Parret valgte dog for nogle år siden at indstille avlen for at have mere tid til at ride stævner sammen.
Per Andersen fortæller om overtagelsen af formandsposten:
– Nu er det jo sådan en paraplyorganisation, hvor der ikke skal laves så meget om. Vi arbejder for alle hesteracer her i Danmark, og de sager, der bliver taget, er nogle, hvor vi gerne skulle gøre det nemmere og bedre at være hesteejer og avler i Danmark. Jeg kommer jo fra en baggrund, hvor jeg både har trænet og avlet heste, så det er måske meget godt at have med i det her.
I øjeblikket er der dog nogle bestemte sager, som kræver et særligt fokus, fortæller Per:
– Hovedsagen, vi sidder med lige nu, er hestevelfærd. Det tager jo alt fokus, men det glæder jeg mig til at komme med i. Og så er det beskatning af hesteejendom. Den fylder rigtig meget, for alle der har hest. Og til sidst er det transportforordningen, nærmere bestemt de sager, der er omkring dem, der bliver stoppet til stævner, bøder, kompetencebevis og den slags.
Per understreger, at det er vigtigt med driftige kræfter i de forskellige led af hesteverdenen, og at det også er derfor han har takket ja til formandsposten:
– Der er rigtig mange, som bruger rigtig meget fritid på organisations- og foreningsarbejde for at sikre, at andre kan blive ved med at udøve deres sport. Det her er også en del af det, og der er nogen, der skal sige ja. Så det er derfor, jeg har sagt ja.
Hans-Marius takker af efter 19 år
Hans-Marius Jørgensen går af som formand efter 19 på posten, men forbliver dog en del af Landsudvalget året ud. Tidligere på året fyldte Hans-Marius 70 år og har nu derfor valgt at træde tilbage fra formandsposten.
Hans-Marius startede oprindeligt som formand for Landboforeningen, hvor han efterfølgende blev en del af Landsudvalget og senere kom til at fungere som formand.
I løbet af årene har Hans-Marius været et samlingspunkt for Landsudvalget, ligesom han også i sit lange virke som formand også har stået i spidsen for at få ændret loven om hold af heste, købeloven for heste (så handel med heste ikke længere er omfattet af købelovens forbrugerkøbsregler) og for at reducere unødvendig administration for hesteejere.
Om sin formandstid fortæller Hans-Marius:
– Der har jo været en stor udvikling i både hesteavlen og i hestehold i den periode. Det har været interessant at være med i og at samarbejde med alle forbundene.
Han fremhæver, at loven om hold af heste bidragede til store forandringer i måden at holde hest på. Den oprindelig lov trådte i kraft den 1. januar 2008, men har siden fået adskillige tilføjelser og ændringer, som Landsudvalget blandt andet har stået i spidsen for.