Annette Boe Østergaard
I 2016 så en ny EU forordning dagens lys. Forordningen kaldes Dyresundhedsloven eller Animal Health Law (AHL) og samler reglerne på dyresundhedsområdet for mange forskellige dyrearter. Loven var planlagt til at træde i kraft d. 21 april i år.
Men hvilken betydning har det for hesteverdenen?
SEGES heste skriver på deres Facebookside:
Den overordnede forordning skulle dog suppleres med en lang række understøttende lovgivning og i skrivende stund er vi der, hvor denne endnu ikke er 100% på plads. Det betyder, at der ikke er noget, der træder i kraft 21. april 2021. Målet fra EU er lige nu ikrafttræden i løbet af sommeren, præcist ved vi endnu ikke.
Hvad ved vi så om den nye lovgivning?
Det, vi godt ved, er dog følgende, skriver SEGES Heste.
Der er i den nye Dyresundhedslov tre overordnede krav til registrering af data vedrørende heste:
1) Steder med heste skal registreres (ved permanent ophold, dvs. > 30 dage)
2) Flytninger af heste skal registreres (ved flytninger, der omfatter permanent ophold).
3) De enkelte heste skal registreres med (dette krav er ikke nyt)
Endvidere er det overvejende sandsynligt, at den mulighed, hestefolk hidtil har haft for frivilligt at udelukke deres heste fra konsum frafalder samt fx ved udstedelse af duplikat- og erstatningspas – men altså ikke per 21. april 2021….
At hesten er udelukket fra konsum betyder, at den i lovgivningsmæssig forstand får status af kæledyr. Hesten er herefter ikke beregnet til at blive til menneskeføde og vil aldrig kunne slagtes. Ændringen er permanent og kan aldrig fortrydes, heller ikke af en kommende ejer efter salg.
Se opslaget på SEGES Heste Facebookside her.
Læs mere om Dyresundhedsloven på Fødevarestyrelsens hjemmeside.