Nordisk mesterskab i Herning

08-07-2014 11:31

Masser af tølt og pas så hurtigt, at skoene slår gnister, det er bare nogle af de store oplevelser, der venter, når nordisk mesterskab 2014 for islandske heste bliver afholdt på baneanlægget i Herning fra 30. juli til 3. august, og Danmark har tre NM-titler at forsvare

Copyright Ridehesten.com
Christine Johansen. Foto: pressemeddelelse

Nok er den islandske hest ikke stor i størrelse, men når flagene vejrer og nordisk mesterskab 2014 går i gang, så kan et nærmest vulkanagtigt udbrud af energi fra konkurrencehestene få enhver hesteentusiast til at måbe. For det kommer til at gå stærkt, rigtig stærkt, og det kommer til at blive både smukt, elegant og kraftfuldt.

Inden for islandshesteridning bliver der konkurreret på hestens alsidighed, dens styrke og anlæg for især gangarterne tølt og pas. Det bliver derfor fem forrygende dage med konkurrencer på højeste niveau, hvor især kongedisciplinen T1, tølt i tre tempi, plejer at få tilskuerne til at juble højlydt. Det er et utroligt fascinerende syn at se en rytter sidde fuldstændig stille på ryggen af en hest, der tordner taktfast afsted med løftet hoved og brusende man.

Danske Christina Johansen på Tjörvi frá Sunnuhvoli er regerende nordisk mester i T1 fra NM 2012 i Sverige.

Også konkurrencerne i flyvende pas plejer at være publikummagneter. 

I Stilpas vises tølt, galop og flyvende pas og nedtagning til langsomt tempo. Her tæller både harmonien mellem hest og rytter og tiden i karakteren.

I 250 meter pas skal der rides flyvende pas på tid. Den nuværende verdensrekord er 19,86 sekunder og blev sat på banen i netop Herning i 2004.

Endelig rides der Speedpas, som er 100 meter flyvende pas på tid. Her er den danske rekord på 7,60 sekunder også sat på banen i Herning. 

Inden for pas har Danmark én regerende nordisk mester fra NM 2012 i Sverige, nemlig Søren Madsen på Hárekur frá Hákoti. Endelig er danske Isabella Felsum på Viktor fra Diisa forsvarende nordisk mester i disciplinen 4-gang. Finalerne ved NM 2014 rides lørdag den 2. august og søndag den 3.august.

Som noget særligt i år har NM2014 de såkaldte gæðingakeppni-discipliner med på programmet. Her handler det om at vise en hest med masser af arbejdsvilje og fremdrift, der samtidig er samarbejdsvillig, styrbar og lydig. Hesten skal have udstråling og lyse af stolthed og bevæge sig med kraft og fart gennem konkurrencen. 

Endelig vil der under NM 2014 også være international kåring af avlsheste. Så mon ikke der bliver noget at se på for alle?

NM 2014 i Herning er samtidig en generalprøve på de ny anlagte baner i Herning. Næste år er de nordiske lande nemlig sammen værter for VM 2015 for islandske heste samme sted.

Rytterne som skal forsvare de danske farver under NM udpeges ved DM den 10. – 13. juli 2014.’

Kilde: pressemeddelelse

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen