Nathalie måtte sige et sidste farvel til Digby

06-10-2020 13:05

Britt Carlsen

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein tog imod det mørkebrune hingsteføl, Digby, da han kom til verden for 23 år siden, og hun var ved hans side, da hun måtte sige farvel til ham lørdag morgen

Copyright Ridehesten.com
Den sidste piaffe i konkurrence - Digby og Nathalie zu Sayn-Wittgenstein ved WEG i Normandiet. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det er en æra, der er slut, det er mærkeligt. Der er sket meget i de 23 år med Digby i mit liv, indleder Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. I lørdags måtte hun sige et endeligt farvel til OL-bronzevinder Digby e. Donnerhall, opdrættet på Berleburg. En pludselig forfangenhed udviklede sig over få dage til et roteret hovben, og sammen med dyrlægen måtte Nathalie træffe den tunge beslutning at sige farvel til Digby.

– Det var ikke en nem beslutning, men dyrlægen roste mig for at træffe den mest fornuftige beslutning for Digby. Vi røntgenfotograferede ham, og det var bare anden gang i hans liv, han blev røntgenfotograferet og dyrlægen var meget overrasket, fortæller Nathalie og forklarer: Han havde aldrig set så flotte røntgenbilleder på en 23-årig hest, det var ikke at se, han har gået topsport siden han var 8 år.

Digby har altid været en hård og speciel hest, der aldrig har haft en sygedag eller bare antydningen af kolik. Han blev sat i arbejde som 2,5 års hingst, kåret og afprøvet i Dansk Varmblod, og sin Grand Prix-debut fik han som 8-års.

Nyheden fortsætter efter annoncen

På hans cv er adskillige sejre og placeringer internationalt. Han har været den bærende del af det danske dressurlandshold gennem flere år, og han standsede sin aktive karriere ved WEG i Normandiet i 2014.
– Sammen med Digby har jeg besøgt lande, som jeg ellers aldrig ville komme til i min karriere, som Hongkong og Quatar, og han har taget mig med over Atlanten til WEG i Kentucky, USA. Han har givet mig mange store oplevelser gennem årene. Og det var bestemt ikke tydeligt, at den ville nå så langt, da han blev tilredet, smiler Nathalie vemodigt.

Copyright Ridehesten.com
Den sidste hilsen - Digby og Nathalie zu Sayn-Wittgenstein ved WEG i Normandiet. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Et langt hesteliv sammen med Digby har budt på et væld af oplevelser, for Nathalie er OL i Hongkong, hvor Danmark vandt holdbronze den største oplevelse. I Hongkongs bagende varme følte Digby sig hjemme fra han trådte ud af transporten. – Det er helt klart den oplevelse, som jeg aldrig kommer til at glemme, erindrer Nathalie, og også nævner WEG i Kentucky, som et mindeværdigt mesterskab. Her havde hun sin to måneder gamle søn med, og havde kun været få uger i sadlen inden hun red VM. – Det er ikke mange heste, du kan gøre det med, siger hun.

Hjemme på Berleburg er Digbys ”kongeboks” tom. Det kommer til at tage lang tid for Nathalie at vænne sig til det. I disse dage er hun til træningssamling hos OL-rytter Anna Kasprzak, hvor hun i sin egenskab af landstræner, skal arbejde med ti ekvipager. – Det er meget godt, jeg skulle hjemmefra, slutter Nathalie, så tankerne kan fokusere på noget andet.

Info

Udvalgte resultater
2006 Deltager på landsholdet ved WEG i Aachen med Digby (4. plads for hold)
4. plads ved dansk mesterskab med Digby
2007 Bronzemedalje ved dansk mesterskab med Digby
2008 Deltager på landsholdet ved OL i Hongkong med Digby (bronzemedalje)
8. plads i World Cup-finale med Digby
Sølvmedalje ved dansk mesterskab med Digby
2009 Deltager på landsholdet ved EM i Windsor med Digby (5. plads for hold)
Dansk mester med Rigoletto
2010 Deltager på landsholdet ved WEG i Kentucky med Digby (4. plads for hold)
6. plads i World Cup-finale med Digby
2011 Deltager på landsholdet ved EM i Rotterdam med Digby (6. plads for hold)
2. plads i World Cup-finale i Leipzig med Digby
2012 Deltager på landsholdet ved OL i London med Digby (4. plads for hold)
Dansk mester med Digby
2013 Deltager på landsholdet ved EM i Herning med Digby (4. plads for hold)
Sølvmedalje ved dansk mesterskab med Digby
2014 Deltager på landsholdet ved WEG i Normandiet med Digby (7. plads for hold)

I Ridehestens webshop kan man bestille bogen: Digby - fra hest til verdensstjerne. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein fortæller i bogen om, hvordan hun har uddannet Digby fra unghest til Grand Prix.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen