Når ulven besøger hestefolden...

24-03-2015 07:33

Efter knapt 200 års fravær er ulven tilbage i Danmark, men det siges, at vi ikke skal være bange for, at de angriber større husdyr. I Sverige har et ulvebesøg på en hesteejendom fornyligt kostet en hoppe og hendes føl livet

Efter knapt 200 års fravær er ulven tilbage i Danmark. Den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland i november 2012. Siden er der observeret ulve og indsamlet DNA-spor fra ulv i det meste af Jylland. 19 ulve er der nu registreret i Danmark.

Ulven lever hovedsageligt af råvildt og kronvildt, hvilket er dokumenteret ud fra analyser af maveindholdet fra påkørte, tyske ulve. Ulve lever i kobler bestående af cirka otte til ti dyr, hvor to til tre generationer lever sammen. I Danmark er der indtil videre ingen ynglende ulve, blot hanner på strejftogt.

I Sverige, hvor ulven er mere udbredt, hører man sjældent om angreb på større husdyr, men i nyheden HER kan man læse om en minishetlandshoppe og den føl, der græssede i deres indhegning, da de blev ulvenes bytte om natten.

Tyske undersøgelser viser dog, at andelen af tamdyr i ulvenes kost udgør mindre end 1 procent. Læs evt. i magasinet Ridehestens martsnummer på side 90 om erstatningsmuligheder, når ulven har været på rov i din hestefold.

Info

Om Ulven

Efter knapt 200 års fravær er ulven tilbage i Danmark. Den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland i november 2012. Siden er der observeret ulve og indsamlet DNA-spor fra ulv i det meste af Jylland.

Ulven er Europas næststørste rovdyr på land, da kun den brune bjørn er større end ulven. Både ulv, brun bjørn og los er i fremgang i Europa. Ulven kan blandt andet kendes på sin hale, der holdes lavt, og som altid har en sort halespids. Ulven lever hovedsageligt af råvildt og kronvildt, hvilket er dokumenteret ud fra analyser af maveindholdet fra påkørte, tyske ulve.

Ulve lever i kobler bestående af cirka otte til ti dyr, hvor to til tre generationer lever sammen.

- - - - - -

Ulven, der nu er kommet til Jylland, er den art, der hedder grå ulv Canis lupus. Den grå ulv er vidt udbredt i Europa, Asien og Nordamerika og er for nylig genopdaget i Nordafrika.

Der er ingen tvivl om, at ulven har gjort skade på får, kvæg og heste, men i den grundigste publicerede gennemgang af ulvens historie og udryddelse i Danmark (Weismann 1931) nævnes ingen tilfælde af ulveangreb på mennesker.

Det lader til, at man i slutningen af 1600-tallet havde udryddet den egentlige ulvebestand i Jylland, men indimellem kom der stadig ulve op fra Tyskland. Den sidste ulv, der med sikkerhed blev nedlagt i Danmark, blev skudt i 1813 ved Estvadgård syd for Skive.
Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen