Mogens Kronborg er gået bort

23-01-2024 20:04

Mogens Brix Kronborg er gået bort i en alder af 99 år. Han vil blive husket for sit aktive virke i ridesporten og sin store rolle i Vejle Rideklub 

Copyright Ridehesten.com
Mogens Brix Kronborg var aktiv i ridesporten frem til en sen alder. Foto: Ridehesten.com/Malene Reismer Vestergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tidligere springdommer og steward Mogens Brix Kronborg er gået bort i en alder af 99 år. Han gik bort d. 22.01.2024. 

For Mogens Brix Kronborg var livet med hestene og ridesporten en stor passion, og han fungerede som springdommer helt frem til han blev 70 år, hvorefter han ikke længere måtte fungere officielt som dommer. Efterfølgende forsatte han dog med at deltage i stævner som steward helt frem til han blev 90 år. 

Om hans passion for hestene fortæller hans datter, Charlotte Brix Kronborg: 

Naturen, heste og hunde har altid haft hans interesse. 

Mogens Brix Kronborg red allerede som ung i Kolding Rideklub, i samme by som han også levede sit ungdomsliv. 

Han blev født i Schweiz d. 12. marts 1924, og var søn af tandlæge Jens Nørgaard Kronborg og Dagmar Hansine Marie Christiansen. Familien flyttede dog til Kolding i løbet af Mogens' første leveår, hvor han voksede op på Strandvejen i Kolding. 

– Han havde sikkert sådan et fedt ungdomsliv med ridning og tennis og sådan noget, fortæller Charlotte Brix Kronborg. Hun tilføjer samtidig, at han ikke så selv sig i denne rolle: 

Jeg har sådan et kæmpestort maleri af ham, som er malet, og han står med en tennisketcher – sådan som et overklassebarn. Og det billede kunne han ikke selv lide: han synes, at det var noget gøgl, at det skulle males på den måde. Han har tit taget afstand til de der ting.

En ildsjæl i livet
Under 2. Verdenskrig deltog Mogens i modstanden mod tyskerne og blev en del af modstandsbevægelsen. Som blot 19-årig blev han taget af tyskerne og røg i Vestre Fængsel. Efter blot en uge kom han dog ud igen takket være en hjælpende hånd fra sin far, der også støttede modstandsbevægelsen.

Herefter måtte han i to år skjule sig under jorden i Esbjerg, fortæller Charlotte Brix Kronborg, der først mange år senere er blevet klar over farens deltagelse i modstandsbevægelsen: 

– Alt det er faktisk noget, han først har fortalt mig efter, at han kom på plejehjem.

Da krigen sluttede drog Mogens mod USA, hvor han kom til at arbejde og handle med biler. Gennem seks år med bilhandel i Oregon lærte han indgående til faget, som han siden førte videre i Danmark. I Danmark opnåede han både at blive distriktschef og siden direktør for Ford i Thisted og senere direktør for Renault i Esbjerg, hvor familien flyttede til - nu for anden gang for Mogens' vedkommende. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Mogens havde et langt ægteskab med Ulla Kronborg, som han også nåede at fejre sølvbryllup med. Efter deres sølvbryllup besluttede parret dog at blive skilt. Ulla og Mogens bevarede dog en kærlig relation, fortæller Charlotte Brix Kronborg: 

– De havde det på mange måder bedre, efter at de blev skilt. De blev ved med at have kontakt. 

Herefter flyttede Mogens til Vejle, hvor han for alvor blev aktiv i ridesporten i en alder af 50 år. Her blev han en del af bestyrelsen i Vejle Rideklub i 80'erne  og var med til at bygge et nyt ridecenter. Samtidig fungerede han også som springdommer og steward ved mange stævner. 

Copyright Ridehesten.com
Mogens nærede en passion for heste gennem hele livet. Som 50-årig blev han for alvor en aktiv del af sporten, hvor han spillede en stor rolle i Vejle Rideklub. Foto: Ridehesten.com/Malene Reismer Vestergaard

Karen og Steen Dybdal kendte Mogens godt gennem deres fælles virke i Vejle Rideklub, og Karen Dybdal fortæller om Mogens: 

 –  Han var meget vellidt og hjælpsom og altid god for en snak med unge og ældre. 

Mogens modtog derfor også titlen som Årets Ildsjæl ved DRF i 2010 i en alder af 86 år. Mogens stod i spidsen for Vejle Rideklubs integrationsprojekt, som var blot et af eksemplerne på Mogens utrættelige indsats for ridesporten. Projektet skulle hjælpe børn med invandrerbaggrund ind i ridesporten, og det lykkedes for Mogens at få flere medlemmer med indvandrerbaggrund til klubben trods nedskæringer og uvillighed fra myndighederne. 

Copyright Ridehesten.com
Mogens modtog i 2010 prisen som Årets Ildsjæl ved DRF's repræsentantskabsmøde. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Mogens blev fejret og hyldet af Vejle Rideklub, da han fyldte 90 år i 2014. Den runde fødselsdags blev markeret med et landsstævne i spring i januar 2014. Han har utvivlsomt sat et stort aftryk i Vejle Rideklub, hvor han selv i en alder af 90 år kom ofte i klubben. 

Mogens bar også titlen som æresmedlem i Vejle Rideklub, der i øvrigt kan fejre sin 90 års fødselsdag om blot få dage d. 27.01.2024. 

Mogens efterlader sig tre børn, Kim, Per og Charlotte Brix Kronborg. D. 12. marts i år ville han være fyldt 100 år. 

Æret være Mogens' minde. 

 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen