Astrid Ø. Sørensen
Siden 2019 har Bernstorffsparken i den sidste uge af skolernes sommerferie dannet rammen om en anderledes ridelejr under navnet Camp 2024. Her er konceptet at kombinere hyggen og fællesskabet fra den klassiske ridelejr på rideskolen med seriøs læring - både når det kommer til ridningen, men deltagerne undervises også i emner som hestevelfærd, sadeltilpasning og mentaltræning.
Bag campen står Sportsrideklubben og Ariane Batchelor, der er tidligere "ponymor". Hun ønsker at skabe gode arrangementer for de unge ryttere, der ikke rider med på eliteplan, hvilket hun bl.a. arbejder for gennem campen og turneringen Stil Cup.
– Hvorfor er det kun eliteryttere, der skal have mulighed for at komme på camp, hvor de kan lære om vigtige emner såsom mentaltræning, der kan forbedre deres ridning? En rytter på distriktsplan har også udfordringer, og vi syntes, der manglede et sted, hvor de unge ryttere kunne få læring til at løse disse samt få en bedre forståelse for både sig selv og sin pony/hest. Det har vi forsøgt at skabe med springcampen, udtaler Ariane i telefonen, mens hun er ved at fylde køleskabet op med mad til de næste fem dage.
Senere i dag ankommer årets deltagere, der er mellem 8-20 år, og de bliver i Bernstorffsparken frem til på torsdag, hvor de skal igennem et spændende program, der bl.a. kommer til at byde på dressurundervisning ved Bettina Becker, bomtræning- og springundervisning ved Lars Terkildsen, undervisning i korrekt longering, foredrag om Bemer-terapi, foredrag ved sadelmager Signe Hostrup Dreyer, mentaltræning af Stephan Hrynczuk, banebyggerforedrag ved Per Frid Nielsen og foredrag om fodring. Campen afsluttes torsdag morgen med en samtale om udbyttet af campen samt målsætning for resten af året, inden eftermiddagen byder på Stil Cup i hhv. spring- og dressur, hvor forældre og andre interesserede er velkomne.
Alle rytterne medbringer deres pony/hest og skal ride undervisning hver dag. For første gang i år er også dressurrytterne inviteret.
– Vi vil gerne give dressurrytterne samme mulighed som springrytterne, så nu har vi i år åbnet op for begge discipliner. Jeg regner med, at rytterne kan give hinanden en masse sparing, lyder det fra Ariane.
God hesteforståelse starter tidligt
En af de store forhåbninger er, at campen kan være med til at bane vejen for de yngre generationers forståelse for hestevelfærd, fortæller Ariane. Den typiske striglekonkurrence er netop erstattet af de forskellige foredrag, som forhåbentligt kan være med til at præge de deltagende ryttere fra en ung alder.
– For man lærer ikke noget af striglekonkurrencer, der er langt vigtigere ting at lære de unge ryttere, mener Ariane, der også siger: – Vi skal passe på vores firbenede venner, og derfor er det så nødvendigt, at rytterne fra ponytiden får en faglig forståelse for, hvorfor man skal varme op, før man springer, og hvorfor man ikke bare kan ride stævne hver weekend.
Det hele lyder meget seriøst, men der er også tid til rundbold, kortspil og OL-hepning, når Andreas Schou skal på banen i starten af næste uge, slutter Ariane med at fortælle. Hun arbejder til dagligt i en amerikansk virksomhed, hvor der er mulighed for at bruge fem dage om året på frivilligt arbejde, som ikke er en del af feriedagene. Med et hold friske ponyryttere får Ariane sig helt sikkert nogle travle dage, når årets deltagere og deres heste inden længe ankommer til årets camp.