Lars Mars: Skab accept

10-05-2025 12:21

Lars Mars

Når vi dyrker sport, er der stor risiko for, at vi engang imellem, kan løbe ind i nogle udfordringer eller ”knap så gode situationer” enten hos os selv eller hos ponyen/hesten. I stedet for at lade ”situationen” styre os kan vi med stor fordel hjælpe hjernen, så vi bedre kan være i ”situationen”

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Når vi skaber accept på en ”situation” – skaber vi samtidig ro i hovedet
Vi behøver ikke at være enige i eller at være tilfredse med ”situationen”, men ved at acceptere, at situationen er der, kan vi meget bedre forholde os rationelt til den og dermed nedsætte risikoen for at blive hæmmet af følelser, som kan resultere i irritationer og frustrationer samt dårligt humør. Som også meget let kan påvirke ponyen/hesten.

Eksempler på forskellige situationer:

  • Hvis vi ikke får det ønskede udbytte til træning eller stævner
  • Hvis ponyen/hesten ikke lige har en god periode
  • Hvis rytteren eller ponyen/hesten er blevet skadet
  • Hvis vi er pressede på vores selvtillid eller selvværd
  • Hvis vi er uenige i andres holdninger og beslutninger – eller opslag på de sociale medier

Uanset hvilken situation vi står i, er det en stor hjælp, at kunne sige til sig selv: ”Ok, det er ”situationen”. Hvordan kan jeg håndtere den bedst muligt?”

Med accept kan vi skabe en form for timeout i hjernen
Jeg ved, at det kan lyde lidt skørt, men vi kan skabe en tilstand, hvor vi står mellem, at det på den ene side er hjernen, der tager styringen med ”knap så gode” tanker – og på den anden side, at vi selv kan vælge at tage styringen. Så vi hjælper hjernen ind på den bedste vej.

Eksempler på situationer:

1) Udvikling og præstation
Hvis man ikke lige føler, at udviklingen eller præstationerne giver det ønskede udbytte.
I stedet for at lade vores hjerne fokusere på ”fejl” og det, der ikke lige fungerer, kan det være en stor hjælp, at sige til sig selv: ”Øv, det fungerer ikke lige for tiden, men jeg bliver altså ikke bedre af at have ondt af mig selv”.

Dermed skabes der en accept på ”situationen” og en timeout i hjernen, som vi kan bruge konstruktivt til at skabe et overblik. Brug derefter noget tid på at pille det hele fra hinanden og find alt det, som faktisk fungerer, og det, som du og ponyen/hesten kan. Det påvirker hjernen positivt, så den får overskud til at finde løsninger.

Stil så dig selv spørgsmålene: Skal jeg eller ponyen/hesten træne mere, mindre eller anderledes? Er der noget, som påvirker mig eller ponyen/hesten negativt i eller udenfor sporten? Spiser jeg nok energi, og drikker jeg nok væske? Sover og hviler jeg nok, så jeg er optimal restitueret? osv. På den måde fokusere vi på at få skabt et overblik til at kunne navigere i mulighederne.

2) Uenig i andres tanker, holdninger eller beslutninger  

Vores holdninger og forståelse for forskellige situationer kan virkelig få sat gang i vores temperament, og bølgerne kan gå meget højt, når der bliver udvekslet holdninger og meninger både verbalt og på de sociale medier. Ofte glemmer vi at anerkende og at skabe forståelse for andres meninger og holdninger, inden vi har reageret, fordi vi er så opslugte af vores egne.

Når vi anerkender og acceptere andres holdninger, uden nødvendigvis at være enige i dem, skaber vi automatisk ro i hovedet og et bedre overblik. Det hjælper os til at kunne ignorere dem eller til at kunne svare på en konstruktiv måde.

Jeg ønsker på ingen måde at blande mig i, hvordan vi kommunikerer. Jeg vil bare gerne synliggøre, at vores hjerne er rigtig god til at gemme ”knap så gode” oplevelser/situationer og til at finde dem frem, hvis noget er lidt svært. Så hvis vi er gode til at opildne vores hjerne, kan det altså smitte af på både ponyen/hesten, på en selv, på ridningen samt på glæden i hverdagen.

Vores hjerne bliver god til det, vi påvirker den med
Det er så let at lade hjernen stikke af med os og lade følelserne styre vores tankegang – f.eks. ”Det er synd for mig”, ”De andre er heldige” eller ”De andre har dårlige meninger/holdninger” og lignende tanker.

En del af vores hjerne er skabt til at reagere på noget ”ubehageligt”, og derfor kommer den ofte til at overreagere i tanker eller handlinger. Det hjælper os bare ikke.  

Hvis der er ”knap så gode” påvirkninger på hjernen, vil den automatisk gå i alarmberedskab, og det vil straks påvirke vores humør og koncentrationsevne, hvilket vil påvirke vores selvtillid og glæden til ridningen – med stor risiko for, at det også vil påvirke ponyen/hesten.

Ingen har selvfølgelig lyst til at stå i en træls situation, men det hjælper heller ikke at ”flygte” fra den eller at være udadreagerende.

Gør det let for dig selv – forhold dig til det, som du kan gøre noget ved. I stedet for at lade hjernen fare over i ”alarmberedskabskassen” i trælse situationer kan vi lære at hjælpe hjernen til at skabe et overblik samt hjælpe den med at finde løsninger.

Det kræver bare, at vi tager en beslutning om at acceptere en ”situation”, som vi står i – og at det er en normal del af livet og sporten, at der kan opstå noget – inden vi giver hjernen mulighed for at gøre noget andet. Hjælp hjernen ved at sætte en ”kile” i tankerne og sig til dig selv: ”Hey, det hjælper mig altså ikke at fokusere på det negative. Det skaber et dårligt stemning”.

Rigtig god fornøjelse med at skabe accept af forskellige ”situationer” og hjælpe hjernen til at skabe overblik.

I mine blogindlæg her på Ridehesten skriver jeg om alle de muligheder, der er for optimering af rytteren og ”mennesket inde i rytteren”, enten til håndtering af eventuelle udfordringer eller til at lægge et lag ovenpå rytterens kompetencer til endnu mere udvikling, præstation og glæde.

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren og hjælp til mental sundhed samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com

På min hjemmeside: www.rytteroptimering.dk

Med sportslig hilsen

Lars Mars
Mental og fysisk træner samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner