Kvinderne hamrer sig ind

29-03-2023 13:42

Trine Askjær-Jørgensen

På Hansenberg i Kolding er der lige nu flere piger end drenge i beslagsmedeværkstedet på første hovedforløb, og Sandy Knudsen fra Brønderslev er en af dem

Copyright Ridehesten.com
Sandy Knudsen forklarer, at det har stor betydning, at man bruger en hammer, der vægtmæssigt passer til ens egen styrke. Foto: Hansenberg
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er i disse dage fuldt blus på esserne i beslagsmedeværkstedet på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding. Det er nemlig et stort hold lærlinge – ti i alt – der er inde på første hovedforløb – og seks af dem er kvinder.

– Det er det største antal piger, vi nogensinde har haft inde på et skoleforløb. Generelt har der været stor tilgang af piger, der gerne vil i lære, og mestrene er blevet mere åbne for muligheden, fortæller beslagsmed og faglærer ved Hansenberg Niels Thekilde og tilføjer: – Førhen mente nogen måske, at arbejdet var for hårdt, men i dag har heste mere temperament end tidligere, og piger er bare rigtig gode til at håndtere nervøse heste, og de har en rolig tilgang til dem.

Tungen lige i munden
En af lærlingene, som Niels Thekilde underviser, er Sandy Knudsen fra Brønderslev, og hun er opvokset på et stutteri. Derfor har hun altid haft med heste at gøre, hvilket hun ser som en klar fordel i beslagsmedefaget:
– Man kan bedre forudse, at nu skal man flytte sig, hvis hesten vil sparke eller bide – og det er der mange, der gerne vil. Jeg har da også fået mine flyveture, så man skal have tungen lige i munden og hele tiden være opmærksom på hesten, siger hun.

En af de flyveture, som Sandy Knudsen taler om, gjorde, at hun måtte ændre sine fremtidsplaner. Hun var i gang med en STX og fem fag på A-niveau – og godt på vej til at få den studentereksamen, som var den direkte adgangsbillet til dyrlægeuddannelsen.

– Men så blev jeg sparket i hovedet af en hest, og så kunne jeg ikke gå den vej, fordi jeg ikke længere kan sidde foran en computerskærm i lang tid hver eneste dag.

Copyright Ridehesten.com
– Det er det største antal piger, vi nogensinde har haft inde på et skoleforløb. Generelt har der været stor tilgang af piger, der gerne vil i lære, og mestrene er blevet mere åbne for muligheden, fortæller beslagsmed og faglærer ved Hansenberg, Niels Thekilde, som her får sig en snak med Sandy Knudsen. Foto: Hansenberg

En federe og sjovere karriere
Sandy Knudsen måtte ændre karrierekurs, men kærligheden til heste var i den grad intakt, og hun fik mulighed for at køre ud sammen med en beslagsmed i sommerferien efter gymnasiet, inden hun skulle ind til militæret i fire måneder.

Tre dage efter, hun afsluttede sin værneret i Forsvaret, begyndte hun i lære hos den samme beslagsmed: Registreret Beslagsmed Mark Børjesson i Brønderslev (Mark og hans familie avler heste og står blandt andet bag UVM-vinderen Lyngbjergs St. Paris. Det kan man læse mere om i magasinet Ridehesten juli 2022).

– Jeg fandt ud af, at det er federe, sjovere og mere spændende at være beslagsmed end dyrlæge. Det med, at man bruger teorien i praksis, er fedt, for man kan koble det hele sammen. Jeg har en mester, der også kører teori med mig i hverdagene. Han tager sig for eksempel tid til at spørge ind til teorien, hvis vi kommer ud til en hest med en skade.

Eksploderer som en bombe
Hvis Sandy Knudsen skal pege på det mest udfordrende i jobbet som beslagsmed, er det arbejdet med en helt bestemt type heste: – Det sværeste er at arbejde med nervøse heste, for de er utilregnelige. De kan eksplodere som en bombe. Men det er også sjovt, for når man først har lært teknikkerne, kan man holde meget mere, end man lige regner med.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det fedeste er helt klart at arbejde med lille søde Musse, der står og sover, for så kan man virkelig få lov til at nørde med det, man laver. Musse er en god lærehest – og dem er der heldigvis mange af – fordi den venter tålmodigt, hvis man lige skal spørge mester om noget undervejs.

Copyright Ridehesten.com
Ti beslagsmedelærlinge er lige nu inde på første hovedforløb på Hansenberg. Foto: Hansenberg

Firnurligt materiale
Det praktiske arbejde involverer naturligvis også smedning, som den 21-årige beslagsmedelærling holder meget af: – Jeg kan godt lide fysisk arbejde, og i hverdagen skal du bruge smedningen. Man skal kunne lave et beslag selv, fordi man ikke nødvendigvis lige har et i bilen, der passer.

– I starten var det hårdt, og hvis man gør det teknisk forkert, er det også for hårdt. Man skal ikke svinge hammeren hele vejen oppe fra Kina og så ned, for så får man ondt i skulderen. Man skal arbejde inde ved kroppen, og det gør Niels Thekilde meget ud af at vise os. Når man så får styr på det, er det sjovt at se, hvilke firnurlighededer man kan lave med de forskellige materialer.

– Det gør også meget, at man har en hammer, der vægtmæssigt passer til ens egen styrke. Pigerne har en tøsehammer, men vi skal egentlig ikke slå flere gange af den grund. Selvom man har en let hammer, kan man godt nå at flytte det samme materiale, som med en tung hammer. Vi skal bare tænke lidt mere over, at vi slår rigtigt, forklarer Sandy.

Træner meget
Sandy Knudsen og de øvrige unge kvinder på uddannelsen har styr på at slå rigtigt, siger Niels Thekilde:
– På smedningen er de også på niveau med drengene, for de er meget engagerede og pligtopfyldende – og de bruger rigtig meget tid på at træne. De føler måske, at de skal bevise noget.

Med på holdet er også den nykårede danmarksmester for beslagsmedelærlinge, Nikolaj Juul, som er i lære hos beslagsmed Peter Sely ved Holstebro.

Nikolaj Juul har også altid haft med heste at gøre, for hans forældre træner og passer 50 travheste i Skive, og han er enig i sin faglærers betragtninger: – I værkstedet er vi på samme niveau, men i teorilokalet er pigerne skarpere. De følger mere med, siger den 18-årige beslagsmedelærling.

Ingen plads til frygt
Både Nikolaj Juul og Sandy Knudsen er altså opvokset med heste, og hvis Sandy Knudsen skal give et råd til andre, der overvejer at blive beslagsmed, men ikke har den store erfaring med heste, er det helt klart:
– Man skal være ærlig over for sin mester om, at man ikke er bekendt med heste, så man starter ud med nogle, der står pænt. Men man skal være åben overfor, at man kommer i kontakt med heste, der ikke gider. Så er man bare det mindste bange, skal man vælge noget andet. For heste er voldsomme dyr.

Hansenberg er det eneste sted i Danmark, hvor man kan tage hele uddannelsen til beslagsmed, og eleverne kommer dertil fra hele landet.

Copyright Ridehesten.com
I forbindelse med messen Hest & Rytter i Herning blev Nikolaj Juul for ganske kort tid siden kåret til Danmarks bedste beslagsmedeelev. Foto: Hansenberg
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen