Dorthea Dittmer
Starten på de 55 minutter er gået til et af de tre indledende heat til finalen, hvor de tyve bedste smede lørdag skal dyste om titlen som både danmarksmester og nordisk mester.
De muskuløse mænd og få kvinder hamrer og banker, mens sveden driver. Ved dommerbordet bliver der holdt skarpt øje med alt fra mål og sømhuller til facon, materialevalg i jernet og finish. En af dommerne er den 38-årige smed Tobias Villsen. Han har selv deltaget i konkurrencen et hav af gange, men denne gang ser han på fra sidelinjen.
- I denne konkurrence har jeg været den evige toer. Så for første gang i 7-8 år må de finde en anden til andenpladsen, lyder det.
Tobias Villsen blev nemlig ringet op og spurgt, om han ville påtage sig dommertjansen i stedet for at deltage, men smeden indrømmer, at det er sjovere at være med end kigge på.
- Jeg blev nok spurgt, fordi jeg har vundet andre konkurrencer end lige den her og været med i gamet i mange år. Egentlig bryder jeg mig ikke om at være dommer, men nogen skal jo gøre det.
Smed ved et tilfælde
Faktisk var det et rent tilfælde, at Tobias Villsen blev smed, men i dag næsten tyve år senere, kunne han ikke forestille sig at lave andet, og selvom det ser hårdt ud og de veltrænede overarme ikke er til at tage fejl af, så ser den garvede smed ikke sit job som specielt krævende.
- Det er hvad man gør det til. Og hvis hesten ikke står ordentligt, så gider vi ikke. Man skal have ordentlige arbejdsforhold, understreger han.
Til gengæld er livet som smed meget mere end bare et job, og for Tobias Villsen er det den eneste levevej, han kan forestille sig.
- Jeg kan ikke opfordre andre til at blive smed, for det er ikke bare et job. At være smed er en livsstil. Enten vil man det, eller også vil man ikke. Det er alle de små ting hvor jeg kan gøre en forskel i hverdagen for hesten og hestens ejer. Man er på hele tiden og der er altid mulighed for at videreudvikle sig.
Konkurrenter og kolleger
Selvom de firbenede venner ikke er inviteret med til smedekonkurrencen, har livet som smed alligevel hesten som omdrejningspunkt, og de smukke dyr fylder også meget i Tobias Villsens hverdag. Men hestemand vil han ikke kalde sig.
- Som selvstændig har man et fast hold af heste, som man skoer i en turnus, og man er en del af et team med heste, som skal fungere. Jeg bruger al min tid på at smede, men jeg er da lidt involveret i hest, lyder det.
Til konkurrencen er halvdelen af tiden ved at være gået. De nordiske deltagere er dybt koncentrerede og i hallen er det næsten ikke til at få ørenlyd. Hver deltager skal smede to sko, så der er tryk på for at nå det.
- De skal både lave en sko, de kender og har øvet sig på, og så skal de smede en surprise-sko, som vi smedede i går, og som de så skal kopiere. Men 55 minutter er ok tid til at nå det, lyder det fra dommeren.
Deltagerne kigger ikke hinanden ret meget over skuldrene, men er dybt koncentrerede om egne sko, men når konkurrencen ikke er i gang, er der et godt fællesskab blandt smedene.
- Vi er konkurrenter, men vi er også kolleger. Vi er et lille felt der rejser rundt og konkurrerer i hele verden, så vi kender hinanden og hygger os, lyder det fra Tobias Villsen, som regner med selv at stille op igen til næste år.
- Hvis der er en konkurrence næste år, så ser man mig igen. Det er fedt at være smed, og jeg bliver ved til jeg vælter.