Koldt vand – nej, ellers tak!

09-01-2016 08:26

”Man kan tvinge en hest til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke.” Dette udsagn er rammende, for flere faktorer skal være på plads for, at hesten vil drikke. Bl.a. skal vandet være tempereret 

Copyright Ridehesten.com

Hvis en hest drikker mindre end 30 ml pr. kg pr. dag, kan den få kolik. Det svarer til, at en hest på 500 kg skal drikke 15 liter om dagen. En amerikansk undersøgelse har vist, at ponyer drikker 40 % mere, hvis vandet er 7-18°, end hvis det koldere. Sne kan ikke erstatte væske, så om vinteren skal de have en spandfuld 12° varmt vand pr. måltid.

Ikke nok med det. Det er heller ikke ligegyldigt, om vandet ”serveres” i en vandkop eller en spand/et trug. Truget skal være rent, og det skal sidde i en bestemt højde i forhold til hesten. Læs mere om hestens drikkevaner i Ridehestens januarnummer. Læs også, hvordan man nemt og billigt kan sikre frostfrit drikkevand.

Vand er vigtigt for optagelsen af næringsstoffer og for, at føden kan passere frit. Der er forskel på diameteren i hestens tarm, og der hvor diameteren skifter, er der risiko for forstoppelse.

Selv et lavt væsketab nedsætter hestens arbejdsevne. Når væsketabet øges til 4% går det udover slimhinderne og hudens elasticitet. Man kan tjekke hesten for væskemangel ved at lave en hudfold henover skulderen. Hvis hudfolden bliver stående i mere end et sekund, har den væskemangel.

/Lotte Nygaard.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner