Cecilia Lindahl
Hvornår på dagen er sukkerniveauerne i græsset lavest, sådan spørger mange hesteejere af en hest eller pony med EMS eller Cushings sig selv om. Det spørgsmål har The Horse forsøgt at besvare i dag.
Sukkerniveauet i græs varierer efter flere faktorer som vejret, årstiden, hvor stresset græsset er, tidspunkt på dagen og dets modenhed.
Når solen skinner på græsset, går fotosyntesen i gang. Det betyder, at græsset lager sukker, som det bruger gennem natten til at vokse. Derfor har græs et højere sukkerniveau senere på dagen fremfor tidligt på dagen.
Generelt anbefaler dyrlæger og ernæringseksperter, at heste, der er følsomme over for sukker, såsom heste med insulinresistens, EMS eller tidligere forfangne heste, at disse græsser meget tidligt om morgenen. Det tager flere timer efter solen går ned før sukkerniveauerne begynder at falde, så ideelt forsøg at undgå græsning før kl. 03.00. Og fordi sukkerniveauer begynder at fylde op igen med solens eksponering, er det bedst at flytte sensitive heste fra græs igen omkring kl. 10.00. Hvis der er skydække, kan du muligvis lade hestene gå lidt længere, da fotosyntesen så vil være langsommere, og mængden af sukker dermed også vil være lavere.
En undtagelse er, hvis temperaturen går under 4 grader om natten. Ved denne temperatur og under, er plantens væksthastighed langsom, og det lagrede sukker bliver derfor ikke brugt op. Sukkerniveauerne vil derfor stadig være høje i de tidlige morgentimer, og i sådanne situationer bør sensitive heste ikke komme på græs.
Huskeregel
Det er samtidig vigtigt at huske, at det meste af sukkeret i græsset vil være i de nederste 7-10 cm del af græsset. Så selvom det kan være fristende at tro, at meget kort, nedbidt græs er et sikkert valg, så er sådanne græsmarker mere risikofyldte, da det er stresset græs, og dermed græs med et meget højt indhold af sukker.