Hvordan motiverer du hesten?

30-11-2018 08:06

Hvis man skal have en positiv effekt af vinterens arbejde, er det et absolut krav, at hesten holdes glad og positiv over for arbejdet vinteren igennem

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ridehussæsonen signalerer en ny træningsform. Det betyder dog ikke, at hele sæsonen skal tilbringes inde i riehallen. Der er altid dage, hvor det ikke regner, sner eller fryser. De dage skal man udnytte, såfremt det er muligt, til at komme ud i naturen og få lidt lys og luft.
Arbejdet inde i "firkanten", hvor ridehusets barriere er medvirkende til at sætte træningen mere i system, bruges af konkurrenceryttere til at indøve nye øvelser og finpudse de kendte. 

Varieret arbejde og ros
Hvis man skal have en positiv effekt af vinterens arbejde, er det et absolut krav, at hesten holes glad og positiv over for arbejdet vinteren igennem.
Det bør ikke være noget problem, for de heste som er godt i gang med deres uddannelse - heste fra 6 år til pensionsalderen. Men for at bevare interessen for arbejdet i hesten, så er man nødt til at ride endnu bedre, og ride med omtanke. 
Man er nød til at gøre det sorte mere hvidt, forstået på den måde, at der skal mere ros og belønning til, for at hesten bevarer sin positive indstilling til arbejdet.

Rytteren skal være konsekvent med sin ridning, så hesten klart forstår, når den gør tingene godt eller dårligt. De heste som typisk bliver "vintersure" er de heste, hvor det ikke er lykkedes for rytteren at bibeholde hestens lyst til arbejdet.
Hestens lyst til arbejdet, og rytterens fornøjelse ved at dressere hesten, kommer ved hestens forståelse af rytterens hjælpere og indlæring af øvelser.

Pas på med systemer
At variere den daglige træning er også en god måde, hvorpå man kan holde hestens opmærksomhed fanget. Man skal passe på ikke at få hver eneste lektion til at ligne hinanden. Mange ryttere er tilbøjelige til at sætte deres træning i et fast system med opvarmning, trav, for så at afslutte med at galopere. Her er det vigtigt, at man, både for egen men så sandelig også for hestens skyld, varierer lektionerne. Desuden er det ikke hverken nødvendigt eller hensigtsmæssigt, at ride hele hestens repertoire i hver eneste træningstime.

Nysgerrig? Så find november-udgaven af magasinet Ridehesten frem fra 2015, hvor du finder inspiration til at holde hesten motiveret gennem vinteren i en lille miniserie. Her giver både Hasse Hoffmann og hestefysioterapeut Rikke Riis gode råd.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner