Hvordan laver man en god kür?

04-08-2013 07:34

Når ridning og musik går op i en højere enhed bliver publikum og dommer revet med og sporten tangerer kunst, men hvordan bliver en kür overhovedet til?

Copyright Ridehesten.com
Jan Brink og Briar ved CHIO Aachen 2005.

En kür består af koreografi, som tilsættes musik. Koreografien skal indeholde alle de øvelser, som er påkrævet på det pågældende niveau. Küren giver rytteren en stor grad af frihed til at forme koreografien, således, at hestens stærke sider fremhæves, mens dens svage sider skjules bedst muligt. Dertil kommer musikken, som ikke blot agerer baggrundsmusik, men kan have en enorm betydning for, hvordan ridtet ses af både dommere og publikum.

Danske Lis Christensson har lavet musik til kür gennem mange år og har sammensat musikken til nogle af de mest ikoniske ridt gennem tiden. Hun arbejder fortsat på højtryk og sammensætter kürmusik til rigtig mange ryttere i både ind- og udland. Ridehesten mødte Lis midt i den travle stævnesæson til en snak om kürmusik, og fik masser af gode råd, tip og historier med hjem.

At vi er gode til kür i Danmark kan blandt andet ses på den sikkerhed, hvormed flere af de danske ryttere (også de unge) indtager banerne og forbløffer både dommere og publikum med fantastiske kürridt. Ridehesten har talt med både Stinna Tange Kaastrup, Nanna Skodborg Merrald, Anna Kasprzak og Cathrine Dufour om, hvordan de hver især arbejder med at lave, træne og ride kür.

En af de erfarne kræfter er svenske Jan Brink, som i et åbent og ærligt interview med magasinet Ridehesten fortæller om sit eget arbejde med kür, som han har redet ved nogle af verdens største stævner og mesterskaber, samt hvordan han arbejder med kür i rollen som træner for de svenske junior- og ungryttere.

Du kan læse meget mere og blive klogere på kür i det store tema i magasinet Ridehestens augustnummer, hvor vi med et fokus på kür varmer op til det forestående EM i Herning.

Læs meget mere i Ridehestens augustnummer.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner