Hvordan kan vi forbedre bedøvelsen af heste?

27-02-2021 07:20

Astrid Sørensen

Hestedyrlæge og anæstesiekspert John A. E. Hubbell holdt ved ”the American Association of Equine Practitioners’ Convention 2020” et foredrag om hesteanæstesi i fortiden, nutiden og vigtigst af alt i fremtiden. For hvordan kan dette felt forbedres i fremtiden, så hestevelfærden bliver bedre og flere heste kommer sig? 

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto af bedøvelsessprøjte. Foto: Ridehesten.com/ Tine Luther
Nyheden fortsætter efter annoncen

Anæstesi kan oversættes til det mere brugte ord bedøvelse. Og hestebedøvelse er netop det, som Hubbell fortalte om til sit foredrag.

John A. E. Hubbell er nuværende anæstesichef på Rood & Riddle Equine Hospital i Lexington, Kentucky, og er forfatter til mere end 70 videnskabelige artikler, 30 bogkapitler og medforfatter til to lærebøger.

I foredraget delte han sin omfattende viden om de veje, der er blevet taget for at opnå vores nuværende forståelse af hesteanæstesi, og om hvordan vi skal handle fremad, så tingene bliver endnu bedre for fremtidige heste. 

Det skriver The Horse i denne artikel.

Et af Hubbells fokuspunkter i foredraget er stress hos hestene i forbindelse med operationer og bedøvelse.

Stress er en "væsentlig komponent i hesteanæstesi”. Selv når man fjerner operationsdelen af anæstesi, er der mange andre stressfaktorer hos heste i forbindelse med dette.

Nyheden fortsætter efter annoncen

–Hesten udsættes for nye mennesker, begrænset foder, flytning til et nyt sted osv., lyder det fra Hubbell

Han sammenlignede stresset med hesten, "der blev angrebet af en løve," og at selve stresset var knyttet til højere sygelighed og dødelighed, som han siger, bør en ophidset hest aldrig bedøves. Derfor er denne stressfaktor hos heste ift. hesteanæstesi ifølge Hubbell et stort problem, som skal løses.

I artiklen opsummerer Hubbel nogle vigtige fakta om hesteanæstesi:

  • Heste vil forsøge at stå, så snart de er ved bevidsthed.
  • Heste, der ikke kan stå to timer efter anæstesi, er mindre tilbøjelige til at overleve.
  • Bedøvelsesprocedurer på mindre end 60 minutter er sikrere, og procedurer, der varer mere end tre timer, giver en større risiko.


Og hvad er så John A. E. Hubbell’s bud på at forbedre hesteanæstesien til fordel for hestevelfærden? Her er et par af hans forslag. 

  • Forbedre tilgængeligheden af bedøvelsesmidler
  • Forbedre smertebehandlingen
  • Forbedre plejestandarden i forbindelse med restitutionsperioden
  • Gøre hele proceduren mindre stressende for hestene


Kilde: The Horse

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen