Det er aldrig en hel billig fornøjelse at være hesteejer, og de fleste af os kender nok følelsen af at lukke øjnene og køre dankortet igennem automaten. Vi forsøger her at give dig et overblik over de udgifter, der følger med, når man først er blevet bidt af en gal hest
Det er ligemeget, om du har en shetlænder til trækture eller en varmblod til springkonkurrencer, så følger der faste udgifter med til at have hest.
De faste udgifter er først og fremmest:
- Opstaldning: Hvad er dit behov som hesteejer, og ikke mindst hvor meget tid har du til din hest? Det spiller ind, når man skal vælge opstaldningssted. Er det fuldpas, selvpas eller kan man have hesten derhjemme?
- Foder: Her afhænger prisen af det valgte produkt, og med hvilken mængde hesten skal fodres med.
- Forsikring: Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på sin hest. Dertil kan man så købe en sygeforsikring, uanvendelighedsforsikring, livsforsikring mm.
- Beslagsmed: Her afhænger prisen helt af, om hesten skal gå med sko eller ej, og hvilket interval smeden skal komme forbi.
- Dyrlæge: Her kan man håbe kun at skulle have dyrlægen ud til det årlige tandeftersyn og vaccination.
- Gødningsprøver forår/efterår og evt. ormekur.
Læs også: Kongsvad Rideklub panter til en pony
De mere variable udgifter ved det at have hest kan være:
- Undervisning: Er man til en privat underviser, som kører ud? Eller kører man selv til sin underviser, og vil man overhovedet have undervisning?
- Udstyr: Der peger pilen mod en selv, og de behov man som rytter har i forhold til, hvad man ønsker at bruge sin hest til.
- Stævner, ridelejr og kurser: Herunder tilmeldingsgebyr, transport og andre udgifter.
- Kiropraktør, massør, fysioterapeut mm.: Det gælder både rytter og hest, og her er det igen op til en selv at vurdere behov og økonomi.
Et par gode råd til at undgå røde tal i din netbank:
Læs også: Spring penge ind til Knæk Cancer
- Det er nemmere at forebygge end behandle: Udvis rettidig omhu og benyt dig af dygtige fagpersoner, hvis du har mistanke om, at din hest fejler noget. Korrekt fodring, regelmæssig beskæring, og i det hele taget et godt management omkring din hests dagligdag hjælper med at forebygge skader.
- Lav et budget: Hvad er dine indtægter, og hvad er dine udgifter hver måned? Vær realistisk og skriv ned hvor mange penge du har til rådighed til din hest uden, at det trækker økonomien i den forkerte retning.
- Vær klar på uforudsete udgifter. Det er desværre sjældent, at en hest går igennem et helt hesteliv uden et dyrlægebesøg en søndag aften eller helligdag. Og det kan give en regning, som ikke altid er helt sjov at skulle få plads til i sit budget. Så husk at lægge lidt penge til side til en opsparing - Just in case.
Læs også: Vil du gøre en forskel for vanrøgtede heste?