Hvilken sadel til hvad? - og hvorfor?

22-01-2018 10:57

Der findes sadler til alle former for ridning. Vi kigger her på de mest brugte, nemlig dressur- og springsadlen og den kombinerede sadel

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vælg sadel efter din ridning
Det er meget vigtigt, at din sadel passer til det formål, du har med din ridning. Vil du ride dressur, springe eller er du måske mest til en tur i skoven? De forskellige sadelmodeller er udformet, så de passer bedst til den ridedisciplin, de er tiltænkt.

Dressursadlen
Hvis du har valgt hest ud fra, at du vil ride dressur og måske vil prøve at komme op og ride de højere klasser, så har du også valgt at bruge mange af dine timer med hesten på en dressurbane, for det kræver øvelse at blive dygtig. Derfor er det bedst at investere i en god dressursadel, der passer til dig og din hest, og som er robust og holdbar.

Hvad kan dressursadlen?
Fordelen ved dressursadlen er, at den er udformet, så rytteren får nemmere ved at få benene ned omkring hesten, og derved give de korrekte hjælpere.
Valget af sadel er nu blevet lidt lettere, men der er stadig meget , der skal tænkes på. Bare inden for dressursadlerne findes der et hav af forskellige udformninger:

Lad ikke knæpuderne blive en "sovepude"
Nogle dressursadler har store "bananer" eller knæpuder, og andre har slet ingen. Knæpuderne giver rytteren større støtte i opstillingen på hesten, og som bekendt er det korrekte sæde den hurtigste vej til korrekt ridning. Men såvel som det kan være en fordel med stor støtte, kan det også være en ulempe. Hvis du ikke er grundig og kræsen, når du vælger din sadel, kan du ende med at stå med en dyr sadel, som du ikke sidder ret godt i. Det er ikke sadlen, der skal lave rytterens opstilling. Den skal støtte rytteren og være med til at gøre ridningen komfortabel for både rytteren og hesten.

Dyb eller flad?
Nogle dressursadler er dybe, mens andre er ret flade i sædet. Den dybe sadel giver også et dybere sæde og mere støtte i rytterens opstilling. Den fladere sadel kræver et bedre sæde af rytteren.
?Man skal vælge en sadel, hvor man føler, at enden passer godt i, hvor knæene - når man sidder korrekt, med hælen ned og tåspidsen skråt fremad - ligger ind til sadlen, uden at man skal sidde og klemme lårene sammen. Du skal føle, at du uden de store anstrengelser, kan holde den rigtige opstilling, når sadlen ligger korrekt på hesten.

Springsadlen
Springsadlen er beregnet til meget kortere bøjler end dressursadlen. Sadelklapperne vender mere fremad, og knæstøtterne er ofte større over knæet end foran knæet. Når du springer, skal du kunne bevare balancen lige over hesten hele vejen over springet, og derfor er det nødvendigt at få benene længere frem end ved dressur. Samtidig skal du kunne rejse dig fra sadlen, så hesten får frihed til at bruge ryggen over springet. Altså korte bøjler og benene fremme ved gjorden.

Hvad kan springsadlen?
Springsadlen kan give en god støtte, så rytteren kan holde benene i ro. Dog må du passe på ikke at blive "støttet" så meget, at det hæmmer dine bevægelser. Sadler til springning er ofte "flatseatet", hvilket vil sige, at sædet er fladt. Dette gør det lettere for rytteren at rejse sig fra sadlen og give hesten rygfrihed. Om bagsvidslen er rund eller firkantet er mere et spørgsmål om smag og behag.

Hårdhed
Der er også stor forskel på sædets hårdhed. Dog er springsadler med flatseat ofte hårdere end de dybere sadler. Nogle ryttere foretrækker et hårdt sæde, mens andre får ondt i bagen, hvis de ikke rider i en blød sadel. Her må den enkelte rytter prøve sig frem og finde ud af, hvad der er lettest og mest behageligt. Dog kan et blødt sæde også være med til at skåne hestens ryg.

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den kombinerede sadel
Vil du gerne både springe og ride dressur, eller er du bare mere til hyggelige skovture og terrænridning, så skal du nok anskaffe dig en kombineret sadel.
Denne sadel er, som navnet antyder, en kombination af dressur- og springsadlen.

Hvad kan den kombinerede sadel?
Knæstøtten er lavet, så den både kan bruges til lange og korte stigbøjler. Altså både til dressur og springning. Den kombinerede sadel giver ikke den optimale støtte for rytteren i hverken springning eller dressur, men den er helt ok, og langt de fleste rideskoler bruger kun kombinerede sadler til deres elevheste. Sadlen er også utrolig rar til skovture og lignende, da du kan have middellange stigbøjler og dermed står lige så godt i let sæde, som når du sidder ned. Det er også lidt lettere at blive siddende i en kombineret sadel, hvis hesten skulle blive lidt kåd på skovturen.

Sadlen skal passe til hesten
Ens for alle ridediscipliner er vigtigheden af, at sadlen passer til din hest og ligger korrekt. Den skal ligge stabilt på hesten og hverken glide frem eller tilbage, kurre til siderne, og den må ikke støtte på hestens manke. Hvis du lægger sadlen på hesten uden underlag, skal du kunne se luft imellem de to sadelpuder, som støtter på hestens ryg - både med og uden rytter i sadlen. 

Når sadlen glider frem
Da dressursadlen ikke vender så meget fremad som andre sadler, kan man let komme ud for, at sadlen glider frem på hestens skulder under ridning. Særligt hos utrænede eller lidt tykke heste kan det være svært at finde det rette sadelleje på hesten, da muskulaturen bag skulderbladet er med til at holde sadlen på plads. Også hos heste, som ikke er så kraftigt bygget over forparten kan det være et problem.

Mange gange ser man problemet løst med en halerem eller en stopgjord, men når sadlen glider frem eller tilbage, er det ofte fordi, den ikke ligger godt på hesten, og man bør i første omgang forsøge sig med en omstopning af sadlen eller en helt anden sadel.

Spørg din sadelmager!
Hvis du er i tvivl om, hvilken sadel der ligger bedst på din pony eller hest, så spørg din sadelmager eller der, hvor du har købt sadlen. Nogle steder tager sadelmageren gerne ud og ser på din hest og hjælper dig med at tilpasse sadlen.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner