Hvad betyder de forskellige sløjfer?

17-11-2024 10:22

Hvis man møder en hest på en opvarmning til et stævne, i ridehallen eller på ridebanen med en sløjfe i halen, er det altså ikke til pynt. Sløjfen har til formål at oplyse de øvrige ryttere om, at man skal være særligt opmærksom på denne hest

Copyright Ridehesten.com
Har du styr på, hvad de forskellige sløjfer i halerne betyder? Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Mange heste er fint flettet op og pyntet, når de er til stævne. Derfor kunne man måske fristes til at tro, at en sløjfe i halen også bare er til pynt, men sådan fungerer det ikke helt. Sløjfen i halen, eller foran på hestens pandebånd eller hut, har til formål at oplyse de øvrige ryttere om, at man skal være særligt opmærksom på denne hest. Der er flere forskellige farver, og de signalerer alle noget forskelligt. 

Først og fremmest er det vigtigt, at man som rytter altid tager hensyn, giver god plads og viser god stil på opvarmningsbanen, i ridehallen eller på ridebanen, uanset om de øvrige rytteres heste har en sløjfe i halen eller foran på hovedet. Men har du egentligt styr på, hvad de forskellige farver betyder?

Den røde sløjfe i halen
Den røde sløjfe er nok også den sløjfe, man oftest møder på stævnepladsen. En rød sløjfe i halen signalerer, at hesten kan finde på at sparke. Det er også denne sløjfe, rytterne oftest bruger, når deres hest har brug for lidt ekstra afstand til de andre.  

Den grønne sløjfe i halen
Den grønne sløjfe i halen er knap så udbredt i Danmark, men det betyder altså, at hesten er urutineret og måske endda afsted til sit første stævne, og måske kan være lidt svær at styre. Derfor er det vigtigt, at tage ekstra hensyn, hvis du ser en hest med en grøn sløjfe i halen, så alle får en god oplevelse. 

Den gule sløjfe i halen
Den gule sløjfe signalerer, at hesten er en hingst. Hvis en hoppe kommer for tæt på en hingst, kan den blive ukoncentreret og svær at styre. Så hvis du ser en gul sløjfe betyder det altså, at det er en hingst, og du kan med fordel holde lidt ekstra afstand, særligt hvis du sidder på ryggen af en hoppe. Nogle ryttere bruger også en blå sløjfe til at signalere, at det er en hingst, så vær også opmærksom, hvis du ser denne. 

Den hvide sløjfe i halen
Den hvide sløjfe betyder, at hesten eller ponyen er til salg. Hvis du møder en hvid sløjfe, kan du altså hurtigt spotte, at hesten eller ponyen er til salg. På samme måde kan du benytte en hvid sløjfe, hvis du ønsker at oplyse andre på stævnepladsen om, at hesten eller ponyen er til salg. 

Den røde sløjfe i pandebåndet
Den røde sløjfe, der er påsat foran på hesten, enten i pandebåndet eller på hutten, signalerer at denne hest kan være ekstra følsom eller bange for, hvis andre heste kommer imod den. Sløjfen fortæller altså andre ryttere, at hesten er lidt ekstra sensitiv, og at de skal holde afstand og ikke ride lige imod hesten. 

Med styr på sløjferne og deres betydning, er du nuhelt klar til at møde andre heste og ryttere på opvarmningsbanen, i ridehallen eller på ridebanen. Vigtigst af alt er bare, at du altid er opmærksom og viser hensyn til øvrige ekvipager. 

Copyright Ridehesten.com
Den røde sløjfe kan også sættes foran på hesten. Foto: Ridehesten.com/ Maria Lerche Mortensen
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen