Thilde Alsing
I den daglige træning kan vi have en tendens til at fokusere på at lære hesten bestemte øvelser eller træne dem til et bestemt niveau. Men konditionstræningen er også en vigtig del af hesten udvikling og træning, da det kan forbedre hestens ydeevne og dens generelle sundhed.
Nogle af fordelene ved konditionstræning er en forbedret kardiovaskulær sundhed. Den kardiovaskulære sundhed handler med andre ord om, hvor godt hjertet og blodkarrene fungerer. Ved en god kardiovaskulær sundhed menes der, at hjertet effektivt pumper blod rundt i kroppen, blodtrykket er stabilt, og at blodkarrene er i god stand.
En stærk kardiovaskulær funktion betyder dermed, at hesten får lettere ved at håndtere fysisk anstrengelse og øger dens udholdenhed.
Derudover bidrager konditionstræning også til udvikling af muskelstyrke. Det kan forbedre hesten præstation i de forskellige discipliner, hvor der kræves fysisk arbejde, herunder springning, dressur og distanceridning.
Selvsagt hjælper konditionstræningen også med at undgå overvægt hos hesten, men det kan også være med til at styrke led og knogler og dermed reducere risikoen for skader.
Gode tips til konditionstræningen
Skovturen:
Foråret er ikke langt væk, og det betyder også, at mulighederne for at komme ud at ride i naturen er bedre. Lange tur i skoven kan være en god måde at opbygge hestens kondi på, og afhængigt af hestens øvrige form vil både ture i skridt og trav samt ture med mere trav og galop være et godt redskab til at bygge kondition på hesten.
Det er naturligvis vigtigt, at konditionstræningen bygges gradvist op i det niveau, som hesten kan holde til. Har hesten en mindre god kondition, vil en times skridttur også være godt. Det er samtidig en god ide at variere terrænet, så hesten kommer til at bruge sig selv og bliver udfordret på andre underlag.
Kommer hesten i god form, kan lange strækninger, der giver mulighed for galop, være rare at kende. For nogle heste kan en tur langs stranden egne sig til gode galopture, hvor blodet kan få lov til at pumpe.
Ridning i bakket landskab:
Kuperet terræn er et andet godt redskab til at forbedre den kardiovaskulære sundhed. Det kan ofte kombineres med en god tur i skoven, hvor der er mulighed for at ride op ad bakker og stigninger.
Ved at variere tempoet op ad bakker kan man få hestens puls op samtidig med at bakkearbejdet styrker musklerne. Hvis der ikke er så mange bakker, i det terræn du rider i, kan man med fordel ride op ad den samme bakke et par gange. Hesten har også godt af at skridte ned ad bakkerne igen, idet det aktiverer nogle andre muskler og træner hestens balance.
Interval træning:
Ligesom det også gør sig gældende for mennesker, kan interval træning også være en god teknik til at få pulsen helt i vejret og forbedre konditionen.
I stedet for at ride længere ture eller træningssessioner af lavere intensitet vil man i konditionstræningen gerne have korte intervaller med høj intensitet. Intervaltræningen kan bestå i en galoptur i højt tempo efterfulgt at en skridtperiode.
Når hesten bliver stærkere og konditionen forbedres, kan man lægge mere pres på ved at forkorte hvileperioderne og forlænge perioderne, hvor hesten arbejder med høj intensitet.
Det er dog ikke en træningsform, man bør benytte hver dag, da overdreven brug af intervaltræning kan føre til overbelastninger af muskler og led. Derudover har muskler og led også brug for at restituere, da manglende restitution kan føre til træthed i musklerne og øge risikoen for skader.
Longering og bomarbejde:
Et andet godt redskab til konditionstræningen er både longearbejde og gymnastik med bomme eller spring. De to teknikker udgør også et godt alternativ til heste, der ikke trives med skovture.
Ved at bruge bomme eller lave spring som en del af træningen inviteres hesten til at arbejde i et bestemt tempo, samtidig med at forskellige muskelgrupper aktiveres. Ideen er ikke, at hesten skal arbejde højintenst, som det fx gør sig gældende for interval træning, men snarere at hesten skal lære at arbejde i forskellige tempi og reagere hurtigt på benene. Løsspringning kan også fungere godt som gymnastikarbejde for hesten.
Longering er at andet alternativ, der også egner sig godt til unge heste. Her kan hesten uden vægt fra rytteren for lov til at opbygge kondition, og det er muligt at tilpasse til hesten individuelle niveau. Ved at variere tempoet og arbejde med overgange, kan man gradvist opbygge hesten kondition.
Her kan man også vælge at longere hesten over bomme, hvilket kan udfordre heste yderligere. Det dog vigtigt, at hesten ikke longeres overdrevent, da de cirkulære og ensformige bevægelser kan udgøre en fysisk belastning.
Kilde: FEI