Hold fokus på det som du kan gøre noget ved

21-04-2020 17:53, af Lars Mars

Det er jo ved at være lang tid siden at der har været mulighed for at deltage i stævner, og for nogle gælder det også den normale træning – og med uvisheden til hvornår vi kan komme i gang med at konkurrere igen, er der stor risiko for, at vores hjerne kan begynde at miste lidt momentum

Copyright Ridehesten.com

Jeg taler med mange sportsudøvere, fra mange forskellige sportsgrene, og der er helt naturligt, ved at opstå en gennemgående frustration for hvornår konkurrencerne/kampene/stævnerne i deres sport starter op igen - så de kan få planlagt deres sæson med hoved- og delmål, og dermed have noget konkret at træne frem mod.  

Vores hjerne kan let blive lidt doven, hvis der ikke lige er noget klart og synligt at se frem mod – derfor er det vigtigt, at man selv skaber det ”klare og synlige” ved at holde fokus på det som vi kan gøre noget ved.

HUSK PÅ GLÆDEN

 • I at skabe udvikling, både teknisk, fysisk og mentalt
 • Glæden ved at være i processen
 • Glæden ved at dyrke sporten - så det ikke kun er selve præstationen til konkurrencer/stævner der motivere os, og er drivkraften i sporten men, at det er glæden ved at dyrke sporten, ved at skabe nye kompetencer og gode oplevelser

VED AT SKABE FORSTÅELSE – KAN VI BEDRE HÅNDTERE FORSKELLIGE SITUATIONER

Jeg ved godt, at det er så let at sige eller skrive, at man bare skal gøre ”det ene eller det andet”, eller ”tænke på en positiv måde” – men jeg ved også, at det kan være megasvært når vi ikke har ”trygheden” i hverdagen, eller noget helt konkret at se frem mod.

Det er netop derfor, at jeg skriver disse indlæg, for at skabe forståelse for, hvorfor vi ofte kan have de tanker og de handlingsmønstre som vi har - og hvordan vi med en accept, bedre kan håndtere forskellige situationer - og dermed undgå eller nedsætte risikoen for frustrationer, knap så gode tanker samt, at vi lettere kan blive irriteret osv.    

Corona-situationen kan faktisk sammenlignes lidt med en skadesperiode for rytter eller ponyen/hesten – i denne situation kan man i en periode heller ikke det samme som tidligere, og uvisheden kan være stor, for hvornår man kommer tilbage, og om det er på samme niveau.

BEGRUNDELSER OG FORKLARINGER

Vores hjerne er supergod til selv at finde på begrundelser og forklaringer for det ene eller det andet, som ikke lige går vores vej i sporten – i en tid med en langstrakt uvished, som nu f.eks. med coronaen, vil vores hjerne også let kunne begynde at påvirke os med, at det er ok, at gå et niveau ned i ydeevne eller, at det ikke er så ”sjovt” mere. Enten fordi det er svært at holde motivationen efter en lang periode, eller fordi der ikke lige er klare indikationer for hvornår det hele starter op igen, og hvilke mål og konkurrencer/stævner man skal gå efter.

MEN DET ER NU AT VI SKAL ”HOLDE SKRUEN I VANDET” – VED AT

 • HOLDE FOKUS PÅ GLÆDEN TIL SPORTEN
 • FORTSÆTTE MED AT VEDLIGEHOLDE
 • AT LIGGE ET LAG PÅ VORES NIVEAU

VORES TANKER
Vores hjerne er ikke altid rationel – og tankerne søger ofte hen på de ting som vi ikke lige kan i en periode – f.eks. pga. af en skade - eller hvis resultaterne, og de gode oplevelser udebliver i en periode – eller som nu i en corona-tid.

Hvis disse perioder bliver "lidt for lange" kan det være svært at holde fokus, og vi kan lettere blive påvirket af frustrationer og irritationer. Dette går typisk udover energien, sporten, samt familien.

SKAB ACCEPT AF SITUATIONEN
Ved at skabe accept på en given situation, skaber vi ”ro i hovedet” – som hjælper os til:

 • Mere overskud og overblik
 • At vi meget bedre kan tænke rationelt
 • At vi bedre kan skabe fokus, og koncentrere os om det som vi kan – i stedet for ”det som vi ikke kan”
 • At vi lettere undgå frustrationer og irritationer.

Ovenstående hjælper os til at kunne finde, og arbejde med muligheder til at håndtere situationen.

Copyright Ridehesten.com
Vores hjerne er super god til at påvirke os og forstærke den stemning som vi er i, og djævlen, vil let kunne få overtaget med lidt negative tanker her i Corona-tid. Derfor skal vi være parate til at hjælpe englen lidt ekstra på vej, bl.a. ved at skabe et overblik over alle de muligheder som vi har til det hele starter op igen.

TÆNK KREATIVT
Prøv at tænke kreativt og anderledes i forhold til det som du plejer – nu da der ikke lige er konkurrencer/stævner, kan man jo godt tillade sig at prøve noget af, så alt ikke lige er målrettet endnu en præstation.

BRUG TIDEN OPTIMALT PÅ AT PRØVE NOGET AF – DER ER VIRKELIG MANGE MULIGHEDER FOR AT DYGTIGGØRE SIG, HVIS VI SPRINGER LIDT UD AF VANENS-MAGT

HUSK OGSÅ AT LEGE – SPORT SKAL VÆRE SJOVT

 • Leg skaber mange super gode kompetencer til endnu mere udvikling

FOR HVER GANG DU STØDER PÅ EN BEGRÆNSNING – SÅ PRØV AT FINDE PÅ EN MULIGHED

UNDGÅ AT KEDE DIG
Det er meget let at føle kedsomhed, når der ikke lige er noget bestemt at træne frem mod – vi kan stadig have mange gøremål, og nok at se til - men hjernen bliver måske ikke helt udfordret fordi der ikke lige er noget bestemt at sætte sig op til, hjælp dig selv med klare planlægninger.

PLANLÆGNING
Lav en god planlægning for hvad du kan gøre for at komme bedst muligt ud på den anden side, til når det hele starter op igen. Det er mere motiverende at have målrettede planer, og det giver samtidig også mere energi når man har noget at holde sig til.

Lav klare planer for hvad du vil have ud af hver træning, og hvilket udbytte du ønsker dig af de samlede træninger. På den måde kan alt blive målbart, uanset om målet er at træne på en specifik øvelse, eller det er at lege – det giver meget bedre muligheder for at evaluere efterfølgende når vi har en klar plan med det vi gør.

HUSK AT LAVE TEST FOR DIG SELV
Ved at lave små test, kan vi meget bedre følge om vi får det udbytte som vi ønsker os, eller om der skal ændres på nogle områder.

HOLD VED SÅ MANGE GODE VANER SOM MULIGT – MEN SKAB OGSÅ MEGET GERNE NYE
Prøv at sætte dine vaner under en lup – vær kritisk overfor om de fungere optimalt. Hvis du ”bare” gør ting ”fordi at det har du altid gjort”, eller ”sådan gør andre også” – kan du begrænse dine udviklingsmuligheder.

UDFORDRE DIG SELV – DET ER NU AT VI MED FORDEL KAN STEPPE ET NIVEAU OP – SÅ VI MOTIVERE OS SELV TIL AT HOLDE MOMENTUM OG BLIVE VED – UANSET:

 • Om det drejer sig om at vedligeholde niveauet
 • Om det drejer sig om at skabe udvikling
 • Om det drejer sig om endnu mere optimering – mentalt, fysisk, kost, planlægning osv.Eller om det drejer sig om at huske endnu mere på glæden til sporten

Det er nemlig desværre så let at komme til at slække på indsatsen.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT HOLDE POWER

Du er meget velkommen til at tjekke mine hjemmesider WWW.RYTTEROPTIMERING.DK hvor du kan læse mere om optimerende muligheder, samt hvad jeg hjælper ryttere med.

Skriv meget gerne til mig hvis du har spørgsmål, eller andre ideer til optimering af rytteren.

KOM GODT GENNEM CORONA-SITUATIONEN, OGSÅ SPORTSLIGT

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Læs også

Optimering af rytteren - Mens vi venter

05-06-2020 14:13, af Lars Mars

Gør du det optimale for at udnytte tiden frem mod at stævnerne starter igen?

Forventninger vs. Afstemte forventninger

21-05-2020 07:43, af Lars Mars

Ridesporten er en sport med mange følelser, og kan let være fyldt med forventninger, både til sig selv, til ponyen/hesten, forældre, træner osv. Og dette kan være en lidt farlig cocktail

Kost, væske, søvn og hvile er vigtig - også under corona

06-05-2020 07:19, af Lars Mars

Vil du have et optimalt udbytte af det som du gør - og er du opmærksom på, at kost, væske, søvn og hvile har stor betydning for at opnå dette?

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Lyager: Jeg har fået mere blod på tanden

02-06-2020 14:28, af Kristine Ulsø Olsen

Som bare 17-årig blev Anne-Mette Lyager selvstændig med egen salgsstald. Det var et stort projekt at være så ung og samtidig være gårdejer, men her 3,5 år efter går det mere end godt for den unge dressurrytter

Daniel Bachmann Andersen - Ponyfar & Danmarksmester

30-05-2020 14:00, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar" og enkelte af dem, er selv ponyforældre i dag. I denne nyhed møder Ponyfar Daniel Bachmann Andersen

Tredje gang er lykkens gang for moderløse Corleo

29-05-2020 12:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et moderløst føl, en minitature til tante, tre ammehopper og masser af lange vågne timer. Dyrlæge Heidi Nielsen og føllets ejer Trine Larsen har sammen med dygtige hjælpere kæmpet med at finde en ammehoppe til moderløse Corleo

 

Hosdam havde stalden fuld fra første dag

03-06-2020 09:56, af Thomas Bach Jensen

Beriderparret Anne-Marie Hosbond Berthelsen og Kenneth Damgaard har kunnet melde om fyldt stald fra første åbningsdag i marts i deres nyetablerede virksomhed sydvest for Randers, hvor de har realiseret deres drøm om at få foden under eget bord

DRF: Fra 9. juni igangsættes stævner og aktiviteter

05-06-2020 16:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Ride Forbund har netop meddelt, at det fra 9. juni igen er muligt at afholde stævner, da regeringen har givet en ny melding i forhold til forsamlingsforbuddet og reglerne for sportsarrangementer, ligesom Rigspolitiet har ændret deres måde at fortolke forsamlingsforbuddet på

Haps - af med kørekortet!

30-05-2020 11:09, af Britt Carlsen

Hvis man ikke lige er opmærksom, når man køre bil, så kan det blitze. Så hjælper det ikke at have dommertække - hos dressurdommerne, for det er en anden dommer, der siger: af med kørekortet!

Normale heste til almindelige mennesker

04-06-2020 06:56, af Thomas Bach Jensen

Majbrit Lindblad Lissau, 60, driver Stutteri Lissau, og hun fik købt så godt ind af stamhopper, at hun har oplevet en start på første klasse med masser af flotte resultater, men hun holder fast i sit avlsmål om at avle normale heste til almindelige mennesker 

Vi har tid til at nørde

30-05-2020 07:34, af Britt Carlsen

Med OL i Tokyo udsat til næste sommer, og arrangementer og stævner lukket ned som følge af corona pandemien, er meget ændret for rytterne i bruttotruppen, men der arbejdes fortsat målrettet mod OL, fortæller holdleder for dressurrytterne Helle Krasnik Trolle, og nu er der mulighed for truppen kan udvides

Severo Jurado Lopez underviser på Kirstineholm

01-06-2020 15:39, af Annika Knudsen Lorentsen

På Kirstineholm ved Aarhus vil Severo Jurado Lopez komme og undervise for første gang den 10. juni og fremover vil der regelmæssigt arrangeres undervisning hos den spanske toprytter i de flotte omgivelser på Kirstineholm

Avler har mistet tre heste til græssyge

26-05-2020 09:32, af Britt Carlsen

En nordjysk avler og og opdrætter har mistet tre ungheste til græssyge - først troede familien, det var kolik, men undersøgelser har vist noget andet