Husk at takke og rose teamet omkring dig

15-09-2024 10:04

Lars Mars

I et nyt blodindlæg fortæller Lars Mars om, hvorfor det er vigtigt at huske at rose sin træner og sine hjælpere, og hvilken effekt det har at gøre det

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Der er en kæmpe synergieffekt, når du siger tak og roser dem, der er omkring dig.

Feks.:

  • Når vi siger tak for træningen til trænerene, og når vi roser træneren for en god træning, også selvom det ”bare var en almindelig træning”.
  • Når vi siger tak til vores hjælpere (som også kan være forældre) og roser dem for deres hjælp og for, at ”de er der”.
  • Når vi fortæller vores familie og venner, at vi er taknemmelige for, at de støtter os og interesserer sig for vores passion.
  • Når vi siger tak til vores forældre og roser dem for alt det, de gør.

Typisk takker og roser vi kun, når vi har opnået noget ekstraordinært og et specielt godt resultat – og ikke ”bare” for en almindelig træning eller præstation, men det er jo de helt almindelige hverdagssituationer, der er allerflest af – og det er dem, der lægger fundamenterne til at skabe udviklingen eller til at holde et stabilt godt niveau.

Mental påvirkning
I en koncentrationssport som ridesporten kan det være rigtig godt at være opmærksom på alle de små detaljer, der kan skabe ro og tryghed i hjernen hos både rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.

Når vi roser og takker andre, påvirkes vores hjerne på samme måde, som hvis det er en selv, der får ros og anerkendelse. Det påvirker automatisk vores ”belønningscenter” i hjernen, som udsender ”glædesstofferne” dopamin og/eller endofiner, som skaber glæde i krop og hjerne.

Så det er altså en win-win situation, når vi roser og takker andre.

Mental indstilling
Vi kan ofte komme til at opfatte ridningen lidt for ”alvorligt” og mest fokusere på det, som ”kan være svært”, det som ”ikke går optimalt” og det, som vi gerne vil ”blive bedre til”, og så glemmer vi meget let glæden og dermed glemmer at takke og rose de mennesker, der er omkring os.

Alle ved, at ridning ikke er en solopræstation – der står altid mennesker bag
Fortæl dem, hvor taknemmelig du er for, at de er der til at hjælpe og støtte dig.

  • Trænere: Der skaber optimale betingelser for din udvikling og præstation.
  • Hjælpere: Der hjælper med det praktiske.
  • Forældre, familie og venner: Der støtter dig i og udenfor ridningen.

Forældre bliver ofte taget ”for givet” i ridesporten
Som helt ung rytter er man megaglad for at få muligheden for at ride, men efterhånden, som rytteren bliver ældre og dygtigere til ridningen, opstår der ofte forventninger, og eventuelle irritationer og frustrationer kommer oftest til at gå ud over forældrene.

Mange forældre er nervøse og stressede, både fordi de håber på det bedste for deres barn/rytteren – men også, fordi tankerne går på, hvordan stemningen er efter ridningen.

Med tak og ros skabes der en god stemning, uanset hvordan ridningen går til træning og stævne – eller ved at vise taknemmelighed, når forældre kommer med gode råd (selvom de måske ikke lige har kompetencerne).

Når ryttere udtaler sig
Nogle ryttere er megagode til at takke trænere, hjælpere og forældre samt at fremhæve de mennesker, der er omkring personen, og til at fremhæve, hvor vigtige de er. Andre skænker det overhovedet ikke en tanke og har kun fokus på sig selv og roser kun sig selv for udviklingen, præstationen eller for at kæmpe sig tilbage efter en eventuel ”knap så god periode” – eller på at forklare, hvor ked af det de er, hvis det ikke er gået som ønsket.

Det kan ikke undgås at trænere, hjælpere, forældre og venner håber på at få en anerkendelse for deres bidrag til, at rytteren kan være med på det niveau, som de dyrker ridningen på.   

Uanset om man har præsteret godt eller knap så godt til træning eller stævne – eller om man er tilfreds, eller ”knap så tilfreds” med sin præstation – så er der altid grund til at takke og rose de mennesker, der er omkring en, og som er klar til at lytte og evaluere.

Udtalelser til medierne
2024 er et fantastisk sportsår med masser af store begivenheder, og her har vi i den grad set de store forskelle på, hvordan udøverne udtaler sig. Det har en kæmpe afsmittende effekt på både de unge og på dem, som er på vej op, når man ser de bedste atleter udtale sig.

Desværre er der en tendens til, at rigtig mange fokuserer på ego-udtalelser og glemmer at rose og takke deres trænere og hjælpere samt forældre, familie og omgangskredsen (teamet), som på forskellige plan er med til at gøre det muligt, at udøveren kan dyrke sporten på et højt niveau.

Når vi roser, andre skabes der en glæde både hos den, der giver, og den, der modtager.

Vær opmærksom på dit team
Prøv at se alle de mennesker, der har betydning for dig, både indenfor ridningen samt udenfor ridningen som dit team.

I et team hjælper man hinanden og gør hinanden gode, så jo mere du fortæller, hvad du har brug for, jo bedre kan personerne omkring dig hjælpe dig – og det fortjener de ros og tak for. Det skaber glæde og god stemning, når man får ros og en tak. 

Uanset hvilket niveau du dyrker ridningen på, er det en kæmpe styrke at kunne rose og takke alle de mennesker, der er omkring dig, fordi de er en stor del af det, du gør.

Rigtig god fornøjelse med at takke og rose dem, der er omkring dig!
Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren og hjælp til mental sundhed samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com

På min hjemmeside: www.rytteroptimering.dk

Med sportslig hilsen

Lars Mars
Mental og fysisk træner samt optimering

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen