Hold øje med din hest i varmen

26-06-2018 09:15

Sussi Hjort Hollensted

Når solen bager ned over foldene, er det vigtigt at sikre sig, at hestene ikke har hedeslag eller er dehydreret. Få derfor dyrlæge, Kiwa Riis-Olesens gode råd til, hvad du skal holde øje med i sommervarmen

 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det danske sommervejr har budt på næsten sydlandske tilstande med temperaturer omkring 30 grader og solskin. Den høje sol og varmen betyder, at det er en god ide at holde øje med, at hestene ikke er dehydreret eller har hedeslag. Vi har derfor spurgt dyrlæge, Kiwa Riis-Olesen om, hvad man skal holde øje med. 

Skygge og vand
– Som udgangspunkt skal heste jo både have mulighed for at kunne gå i skygge og adgang til frisk vand på folden. Heste kan godt stå i solen, når temperaturerne ikke kommer over de 30 grader, men det er ubehageligt for dem, og er der skyggemulighed, så vil de bruge den. Især i middagstimerne fra klokken 11-15 er skyggemulighed at anbefale for hestene. I forhold til vand, så er det vigtigt at sikre sig, at hestene har nok vand. En hest drikker normalt mellem 20-40 liter vand, og det kan øges med 20 procent eller mere ved varme. Vandet skal også være frisk. Det bliver nemlig hurtigt algegrønt i varmen, og det er hestene ikke glade for. Rens og skur helst baljen minimum 2 gange om ugen, helst hver dag, siger hun. 

Få Føllene væk fra middagssolen
Har man små føl, er de særligt følsomme over for sol og varme.
– Det er vigtigt, at de små føl kommer ind i middagstimerne, da de ikke kan modstå varme og sol på samme måde, som de voksne heste. Derfor skal man være ekstra opmærksom på dem, siger Kiwa Riis-Olesen.

Sådan er en dehydreret hest
Har din hest fået hedeslag eller er dehydreret, vil den typisk svede, slingre og blive nervøs.
– Er det rigtig slemt, så ser vi faktisk, at hesten holder op med at svede og bliver helt stille. Sker det, så skal hjælpen komme meget hurtigt. Ved stærk dehydrering vil hesten ikke drikke væske, da den vil opleve meget ubehag. Det ser vi heldigvis meget sjældent, og er man i tvivl, så er det en god ide at tage hestens temperatur. En hest skal have en temperatur på under 38 grader, ungheste 38.5 grader. Ved stærkt hedeslag kan den komme op på 41 grader, og så er det meget alvorligt, understreger Kiwa Riis-Olesen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Skyl hesten med vand
Har man mistanke om, at ens hest har det for varmt, er det en god ide at få den kølet ned.
– Tag en vandslage og skyl hesten på bringen og halsen, til dens temperatur er under 39 grader. Er det meget varmt, skyl da hesten på hele kroppen. Læg også mærke til hestens vejrtrækning. Den skal være 10-16 stk. i minuttet. Har hesten det varmt, vil den stige, forklarer Kiwa Riis-Olesen. 

Husk skridtpauserne
I forhold til træning, skal man være ekstra opmærksom på sol og varme.
– Det er ikke en god ide at træne midt i middagssolen, og især ikke i trav og galop. Træn om morgenen eller aftenen, og tag mange skridtpauser. Eventuelt kan man give hesten lidt elektrolytter eller en spiseskefuld salt, hvis den arbejder meget. Alle heste har godt af salt i varmen, så enten kan man give det til dem eller sørge for, at der er en saltsten på folden, slutter Kiwa Riiis Olesen.

 

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen