Den optimale opstaldning

17-05-2023 06:38

Trine Askjær-Jørgensen

Der er mange faktorer, du bør overveje i forbindelse med valg af opstaldningssted til din hest. Få dyrlæge og grundlægger af Hillerød Hestedyrlæger Kiwa Riis-Olesens råd her

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Når man skal vælge opstaldning, er prisen vigtig for de fleste, men selv indenfor samme prisniveau er der stor forskel på, hvad stederne kan tilbyde, og hvad der passer til den enkelte.

Dyrlæge Kiwa Riis-Olesen fortæller, at der selvfølgelig er helt elementære forhold i forhold til hesteloven, som opstaldningsstedet skal opfylde: At boksen er stor nok, at hesten kommer på fold, god fodring, gode lys- og udluftningsforhold, sikre gangarealer etc.

– Disse krav er ufravigelige, men ellers er der forskel på, hvad den enkelte hest kan trives med, fastslår dyrlægen.

Boks og stald
Dyrlægen lægger vægt på, at boksene udover at have en ordentlig størrelse er udformet, så hestene ikke føler sig lukket inde, men kan følge med i, hvad der sker i stalden.

– Jeg kan vældig godt lide, at hestene kan få hovedet ud. Enten på staldgangen – det kræver at staldgangen er bred nok – eller allerbedst ud i den friske luft, siger hun.

Hun forklarer, at bokse, som er åbne foroven mod naboen kan fungere rigtig godt, hvis hestene kan lide hinanden. Det giver mulighed for, at hestene kan nusse og klø hinanden.

– Men det kan være et puslespil for staldpersonalet at få til at gå op. Så sådanne bokse egner sig ikke til...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten maj 2023 s. 88-97.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen