Undgå hedeslag ved ridesport i sommervarmen

26-06-2019 16:15

Hedeslag skyldes, at kroppens temperaturregulering ikke fungerer i meget varme omgivelser. Hedeslag kan hurtigt udvikle sig fra overophedning til en livstruende tilstand, og derfor er det godt at kende tegnene på hedeslag

Copyright Ridehesten.com

Hedeslag hænger tæt sammen med lufttemperaturen samt luftfugtigheden og i hedebølger, kan man faktisk opleve deciderede epidemier af hedeslag. Derfor er der da også et tæt sammenhæng mellem hedeslag og dødsfald blandt atleter, som er aktive, selvom solen bager ned. Hedeslag kan behandles, men det er vigtigt, at man kender og er opmærksom på tegnene, så man ved, at et hedeslag er på vej. 

Akklimatisering til nye temperaturer skal kalkuleres ind i planerne, hvis man planlægger at deltage i ridestævner eller andre begivenheder, der sætter kroppen under pres, fordi det er varmere end på en gennemsnitlig dansk sommerdag. I reglen kan det tage fra nogle dage og op til nogle uger for kroppen at vænne sig til at yde, selvom det er meget varmt.

Det er de hurtige forandringer i temperaturen, der er de farligste, hvad der da også betyder, at netop rejsende hører til blandt de mest udsatte, som oftest rammes af hedeslag. Også høj luftfugtighed kan være med til at nedsætte kroppens evne til at regulere temperaturen. Derfor bør man altid passe på med store kraftanstrengelser i nye og uvante varme omgivelser med høj luftfugtighed.

 

Disse ting vil ifølge sundhed.dk gøre en person mere sårbar overfor hedeslag

  • Hårdt fysisk arbejde og sport
  • Børn og ældre mennesker
  • Høj egenproduktion af varme
  • Nedsat evne til at komme af med varme
  • Uhensigtsmæssig påklædning
  • Feber, visse lægemidler, hjertesvigt, fedme og indtag af alkohol.

 

Kend symptomerne på hedeslag
Når en person rammes af hedeslag, vil de typisk starte med at føle, at det svimler for dem. Derefter støder hovedpine og kvalme til. Sidst, men ikke mindst vil en person, der er ramt af hedeslag, få gradvis hurtigere puls. Man skal være opmærksom på, at en person som er ramt af hedeslag ikke altid vil svede, hvis grunden til hedeslaget bunder i kraftig og tør varme, men efter eksempelvis en sportspræstation, kan en person ramt af hedeslag godt sætte sved.

Hvis en person rammes af hedeslag, handler det om, at få vedkommende køligt effektivt af, for hvis kropstemperaturen når op på 41 grader, begynder det at blive livstruende. Ved en kropstemperatur på 42 grader og derover er der høj risiko for, at der sker skade på centrale organer som hjerne, lever og nyrer. 
 

Disse ting vil ifølge sundhed.dk være symptomer på hedeslag

  • Tør og rødmende hud
  • Nedsat produktion af urin og dermed stærkt koncentreret urin
  • Besvimelse
  • Sløvhed
  • Forvirring
  • Påvirket bevidsthedsniveau og kramper

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever et hedeslag?
Hvis din rytterveninde eller ven pludselig bliver sløv eller taler usammenhængende efter en strabadserende tur på springbanen i sommerheden, skal du handle hurtigt. Den ramte skal opsøge køligere omgivelser med det samme. Derudover kan man eventuelt bruge kolde omslag. Den ramte skal i visse tilfælde have hjælp til at få fjernet noget af tøjet og afkøles i et badekar eller en bruser.

Hvis den ramte ligner én, der er i risiko for at besvime, må han eller hun ikke sidde i et badekar med køligt vand uden opsyn.

Hvis eller når sundhedspersonale er tilgængeligt, skal der igangsættes behandling med væske. Kramper behandles med relevant medicin.

 

Hvordan undgår jeg at blive ramt af hedeslag?
Først og fremmest skal du regne med, at det tager tid for kroppen at vænne sig til at yde i varme omgivelser. Det var blandt andet derfor, at de danske ryttere på landsholdet tog afsted i god tid, da de og deres heste skulle lære at præstere i varmen under OL i Rio. Akklimatisering er vigtigt, så væn gradvist dig selv og din hest til at præstere i varme omgivelser, hvis du planlægger at deltage i et sportsstævne, hvor temperaturene kan snige sig op omkring de 30 grader.

Et andet godt råd er, at du skal drikke meget – og du må gerne drikke saltholdige drikke. Der er tale om, at du skal drikke mindst 3-5 ltr. i døgnet og muligvis mere, hvis du er meget aktiv. Hav derfor altid en flaske med sportsdrik ved hånden, hvis du skal ride til stævne i sommerheden. Og husk så at drikke indholdet løbende.

Sådan kan du ifølge sundhed.dk forebygge, at du får hedeslag

  • Sørg forbat drikke mellem 3-5 ltr. væske i døgnet. Gerne med saltindhold
  • Sørg for at spise ekstra salt
  • Klæd dig i let og luftigt tøj
  • Vær forsigtig med anstrengende aktiviteter, før du har vænnet dig til temperaturen
  • Ophold dig i skyggen, når solen bager
  • Afkøl løbende kroppen f.eks. ved badning
     
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen